Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya köpbeteenden och matvanor i spåren av höga livsmedelspriser

Swedbanks matkasse, som följer prisutvecklingen på livsmedel, har ökat med i genomsnitt 17,4 procent på ett år. De höga matpriserna har fått åtta av tio hushåll att ändra sitt sätt att handla mat. För många har det även medfört nya matvanor, och en del har använt sin sparbuffert för att klara matinköpen. Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna, baserad på statistik från Matpriskollen och Kantar Sifo.  

Swedbanks matkasse följer prisutvecklingen på 194 livsmedel och alkoholfria drycker, kopplat till sex olika typhushåll i sex olika matprisområden. Matkassen visar att hushållens matkostnader har ökat med i genomsnitt 17,4 procent sedan januari 2022, från 5 159 till 6 059 kr.

Ett singelhushåll har matkostnader på 4 200 kronor per månad. För en tvåbarnsfamilj med två vuxna och två tonåringar är matkostnaden 13 800 kronor i månaden, en ökning med över 2 100 kronor i månaden jämfört med för ett år sedan.

– Matkostnaden har ökar kraftigt för alla men tuffast är det för ensamstående med barn som har många munnar att mätta men bara en inkomst att betala med, säger Arturo Arques.

Inflationen förändrar konsumtionsbeteende och matvanor
Åtta av tio har förändrat sitt sätt att handla mat. Nästan varannan väljer vad de ska äta utifrån vilka varor som är nedsatta i pris oftare än tidigare. Fyra av tio uppger att de högre priserna på mat påverkat vilka maträtter de äter.

Nära en fjärdedel har blivit bättre på att ta vara på rester och slänger inte lika mycket mat som tidigare. Samtidigt köper 18 procent mindre ekologiskt än tidigare, och 13 procent uppger att de äter mindre hälsosamt än tidigare.

– Det märks att det är tuffa tider nu. Matlåda, storkok och mindre hämtmat är klassiska knep som hushållen också tagit till för att få lite bättre kontroll över matkostnaderna, säger Arturo Arques.

Vissa behöver ta från sparbössan för att köpa mat
Var femte har tvingats ta av sitt sparande för att köpa livsmedel de senaste sex månaderna. Däremot är det inte så många som börjat göra en budget eller veckoplanering för sina matinköp. Och nästan fyra av tio vet inte, eller är osäkra på, hur mycket de lägger på mat.

– Sällan eller aldrig har nyttan av en hushållsbudget varit så stor som nu. Vill man slippa leva från hand till mun finns bara en sak att göra: en budget, säger Arturo Arques.

Källa: Swedbank

Foto: Linsensuppe