Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Myrdalspriset 2022 till Ulrika Ahrsjö

Myrdalspriset 2022 tilldelas Ulrika Ahrsjö, Nationalekonomiska Institutionen, Stockholms universitet, för artikeln ”Straff eller en väg ut ur brottslighet? Om samhällstjänst för ungdomar” som publicerades i tidskriften Ekonomisk Debatt nr 4, 2022.

Så lyder juryns motivering:

Brottslighet, och särskilt ungdomsbrottslighet, har uppmärksammats alltmer i samhällsdebatten i Sverige de senaste åren.  Även inom politiken har ungdomsbrottsligheten blivit allt vanligare i debatten och Tidöavtalet innehåller ett avsnitt om krafttag mot ungdomsbrottsligheten. Hur skall rättsväsendet hantera unga brottslingar och går det att designa rättssystemet så att det gynnar både samhälle och brottsdömda individer? Moderna ekonometriska metoder kan ge övertygande svar på sådana frågor och årets prisbelönta artikel är ett gott exempel på detta.

Ulrika Ahrsjö studerar individuella och statsfinansiella effekter genom att jämföra ungdomsmål som avhandlades i tingsrätten precis innan och precis efter ungdomstjänsten införande. Resultaten visar att ungdomstjänst generellt sett är bra alternativ till böter, men kan leda till ogynnsamma effekter som alternativ till vård. Ungdomstjänst gynnar vissa personer, men är illa anpassat för andra. Ulrikas resultat visar att i valet mellan ungdomstjänst eller en alternativ påföljd, bör ungdomstjänst företrädesvis ges till ungdomar från en relativt stabil hemmiljö och i första hand som ett alternativ till böter.

Artikeln är välskriven med en tydlig linje och klar struktur och ger en utmärkt beskrivning av metodval och resultat. Artikeln har viktiga policyimplikationer och bidrar på flera sätt till en informerad och nyanserad debatt.

Myrdalspriset delas ut varje år av Swedbank för att uppmärksamma årets bästa artikel i Nationalekonomiska Föreningens tidskrift Ekonomisk Debatt. I juryn ingår professor Anne Boschini , professor John Hassler, reporter Viktor Munkhammar, och Swedbanks chefekonom Mattias Persson, som också är juryns ordförande.

Källa: Swedbank

Priset instiftades 1983 som en hyllning till professor Gunnar Myrdal på hans 85-årsdag.

Källa: Nationalekonomiska Föreningen

Bild: Myrdal 1980. Foto: Bernard Gotfryd