Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nicaragua gör oppositionen statslös

Nicaragua gör 94 politiska motståndare statslösa när president Daniel Ortega fråntar dem deras nicaraguanska medborgarskap. Det här rör sig om mycket grova människorättskränkningar; en statslös person kommer att ha svårt att få tillgång till grundläggande rättigheter, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, sysselsättning och fri rörlighet. Civil Right Defenders ser stora risker att det här kan sprida sig till fler auktoritära länder, som ett vapen för att nedmontera och tysta oppositionen.

Det rör människorättsförsvarare, oppositionspolitiker, journalister, studenter som fråntas sina medborgarskap, utan att ta hänsyn till om de har medborgarskap i andra länder eller inte. Med medborgarskapet fråntas de även sina medborgerliga och politiska rättigheter. En statslös person kommer att ha svårt att få tillgång till grundläggande rättigheter, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, sysselsättning och fri rörlighet. Det här rör sig om mycket grova människorättskränkningar.

Det Nicaragua nu gör bryter mot deklarationen om mänskliga rättigheter såväl som mot internationella avtal. Vi ser stora risker att det här kan sprida sig till fler auktoritära länder, som ett vapen för att nedmontera och tysta oppositionen.

Den senaste händelsen följer på förra veckans landsförvisning av 222 politiska fångar, där de släpptes ur fängelse mot att de avsade sig sitt medborgarskap och flög till USA.

Källa: Civil Rights Defenders
Foto: Wikimedia commons