Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramaten: Nytt koncept med fokus på aktuella händelser i världen

Under rubriken Dramaten.Doc vill Dramaten sätta fokus på konstnärliga kommentarer om samtiden och reagera på aktuella händelser utan långa förberedelsetider. Det första tillfället blir en gestaltad läsning av den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejevs dokumentära fängelseskildring Helvetet på Paradisgatan – den 23 februari i samband med årsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

–Teaterns traditionella repertoarplanering är ofta mycket långt fram i tid. Dramaten.Doc är ett försök att snabbt kunna reagera på olika händelser och konfliktytor i vår oroliga och hastigt föränderliga omvärld. Att ge röst åt konstnärer, författare och teaterskapare som befinner sig mitt inne i dessa pågående konflikter, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Stanislav Asejev kidnappades 2017 av ryska styrkor. Hans rapporter från Donbassregionen om verkligheten under Rysslands ockupation stoppades. I nästan tusen dagar hölls han fånge i ett hemligt ryskt koncentrationsläger. Helvetet på Paradisgatan är hans skildring av den omänskliga tortyr han utsattes för som nu för första gången presenteras på en scen.

Kvällen inleds av Mattias Andersson, därefter läser bland andra skådespelarna Magnus Ehrner och Nina Fex texter ur boken Helvetet på Paradisgatan.

För regi och konstnärlig ledning står dramatikern och författaren Dmitri Plax som på Dramaten tidigare arbetat med att utveckla gestaltade läsningar. Ytterligare program inom konceptet kommer att genomföras den 18–19 mars, 20 april och 24 maj. Medverkade meddelas senare.

Källa: Dramaten
Pressbild: Bite the Bullet Press