Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Larmrapport: Allt fler lever på den yttersta marginalen

Nästan var sjunde med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden. För en ensamstående med ett barn innebär detta att man endast har några hundralappar kvar efter att grundläggande utgifter är betalda. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

– Risken för fattigdom ökar markant bland de med lägst löner nu när inflationen skenar, det är mycket allvarligt och djupt oroväckande. Trots att man arbetar heltid och gör rätt för sig så tvingas man leva extremt knapert. Många känner en oro över att privatekonomin, när som helst, ska krascha. Så ska det inte vara, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Enligt Kommunals beräkningar innebär det tuffa ekonomiska läget att, exempelvis, en ensamstående med 22 000 kr eller mindre i månaden endast har cirka 700 kr kvar i plånboken efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. Rapporten visar att de med lägsta löner inte heller har möjlighet att spara och därmed saknar en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter.

Allra hårdast drabbas de med lägst löner. Därför kräver Kommunal i årets avtalsrörelse en extra låglönesatsning riktad mot de lägst avlönade på respektive avtalsområde. Kommunal vill att en del av löneutrymmet ska omfördelas till de med lägst inkomster.

– Rapporten visar med all tydlighet att de med lägst löner måste prioriteras i den här avtalsrörelsen. För i Sverige ska du kunna försörja dig själv och dina barn på en vanlig arbetarlön. Därför krävs det en låglönesatsning, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Kommunal ska i årets avtalsrörelse förhandla cirka 50 kollektivavtal. Avtalen för anställda i kommuner, regioner och deras bolag gäller till 2024.

Rapporten i korthet
I rapporten visar Kommunal genom några enkla räkneexempel att det finns grupper som har svårt att få ekonomin att gå ihop trots att hushållen bor trångt och varken lägger pengar på fritidsaktiviteter eller har en bil.

I rapporten lyfts även att:

• Andelen personer som riskerar att leva i fattigdom har fördubblats sedan nittiotalet. År 2019 låg andelen med så kallad låg ekonomisk standard på nästan 15 procent i befolkningen i stort.

• Ungefär 14 procent av alla med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden. Det ger en lön på ungefär 16 000 kr efter skatt.

• Ungefär 30 procent av alla med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 24 000 kr eller mindre i månaden.

• För en ensamstående med ett barn och en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden betyder det att man redan innan inflationen ökade levde med låg ekonomisk standard.

• Kommunals beräkningar visar att en ensamstående med barn och en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden endast har några hundralappar över efter grundläggande utgifter är betalda. Grundläggande utgifter innefattar bland annat kostnader för boende, livsmedel, försäkringar, läkemedel, transport, kläder, husgeråd och abonnemang.

Källa: Kommunal
Bild: Förbundsordförande Malin Ragnegård, foto: Kommunal