Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstverk inspirerat av nervceller konstrueras för Forskaren av den danska designstudion Yoke

Nu påbörjas konstruktionen av den 12 meter höga interaktiva konstinstallationen Livsåren – ett verk inspirerat av förhållandet mellan konst, vetenskap och liv. Konstverket kommer att hänga centrerat från taket i Forskaren, Stockholms nya destination för life science. Bakom verket står Köpenhamnsbaserade designstudion Yoke i samarbete med Vectura Fastigheter och arkitektbyrån 3XN. Efter nästan två års förberedelser har produktionen startat och konstverket planeras installeras i byggnaden hösten 2023.

Konstverket blir en naturlig spegling av utveckling inom liv och hälsa som karaktäriserar Forskaren som byggnad men även Hagastaden som område. Den interaktiva konstinstallationen blir byggnadens hjärta där sensorer skapar skiftande ljusskimmer beroende av antalet besökare i huset. Verket utgår från skärningspunkten mellan vetenskap, natur och konst med människan i fokus. Formen är inspirerad av vener, neuroner och nätverket i människokroppen; celler, förgrening och rötter från naturen; algoritmer, teser och visualiseringar från vetenskapen.

-Vi är glada över att äntligen börja produktionen av Livsåren! I nästan 2 år har vi utvecklatkonstverket in i minsta detalj – genom flertal prototyper, tester och diskussioner. Sådetta är en viktig och glad milstolpe för projektet och vårt samarbete med Vectura och3XN samt hela teamet bakom säger Simon Marxen, Creative Director & Partner på Yoke.

Tillsammans med Yoke hoppas Vectura på att ge de som vistas i huset en unik upplevelse där konstverket av ljus får sin energi från nyfikna besökare och de som arbetar i Forskaren. Formen är inspirerad av neuroner och består av 8 långa profiler med reflekterande ytor som speglar omgivningen. Livsåren upptäcker aktivitet i realtid och speglar det i mängden ljus den animerar. Det innebär att konstverket är i konstant förändring och uttrycket kan under vissa timmar på dygnet vara lugnt och långsamt och vid andra tillfällen energiskt och kraftfullt.

– Livsåren kommer att bli hjärtat i Forskarens atrium. En nästan levande organism kopplad till byggnaden, till människorna och till vetenskapen. För oss har det varit viktigt att konstverket ska ha en tydlig koppling till life science, precis som byggnaden i stort. Vi har därför fokuserat på en gedigen process tillsammans med Yoke där vi bjudit in representanter från Karolinska Institutet och Tekniska museet, säger Micael Averborg, Affärsutvecklingschef på Vectura.

Tekniska museet i samarbete med Karolinska Institutet kommer etablera en filial i byggnaden där målet är att väcka nyfikenhet hos unga kring teknik, konst och vetenskap. Konstverket Livsåren kommer att installeras under hösten 2023 och vara en del av upplevelsen när Forskaren öppnar vid årsskiftet.

Källa: Vectura

Vectura är ett fastighetsbolag som utvecklar fastigheter till egen långsiktig förvaltning.

Foto: Vectura