Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Junior-VM: Två debutanter i den svenska truppen

På onsdag, börjar Junior-VM i Calgary, Kanada. Den svenska truppen består av JVM-debuterande Casper Johansson och Nina Fredriksson samt Andreas Nordebäck som gör sin andra start i ett JVM.

– Andreas har en imponerande säsong bakom sig på både junior- och seniornivå och han har värdefull rutin med sig in i detta mästerskap. Han har höga målsättningar och han kan absolut vara med och fajtas om högre placeringar i Kanada, säger Anna Burwall, sportchef.

Andreas Nordebäck har en stark säsong bakom sig med flera medaljer på internationella tävlingar, SM-guld och en imponerande niondeplats i sin EM-debut i januari. JVM i Kanada blir Andreas andra JVM-start i karriären. I Tallinn, Estland förra året kom han på en tionde plats och såg därmed till att Sverige fick två platser till årets mästerskap. Den andra platsen gick till Casper Johansson som tog silver vid JSM i december.

– Casper debuterar vid JVM men han har haft en bra säsong och visar på stigande formkurva. Han tog en fin silvermedalj vid EYOF förra året och det ska bli spännande att se hur han kan konkurrera med världens bästa juniorer. Framförallt handlar det för Casper om att samla rutin inför kommande mästerskap.

Ytterligare en debutant i JVM-truppen är Nina Fredriksson som tog hem JSM-guldet under sitt första är som junior.

– Nina är ny i landslaget denna säsong och har utvecklats mycket under detta år. På EYOF i januari kom hon på åttonde plats i väldigt tuff konkurrens. Hon har de tekniska svårigheterna för att kunna vara med och konkurrera om en finalplats. Liksom för Casper så handlar det om att se och lära i Kanada men givetvis också njuta av upplevelsen att få representera Sverige vid ett internationellt mästerskap.

Tävlingarna i Kanada startar imorgon onsdag. Damklassen åker kortprogrammet kl 14.45 lokal tid (22:45 svensk tid). På torsdag kl 12:00 lokal tid är det dags för herrarnas kortprogram.

Källa: Svenska Konståkningsförbundet

Bild: 2020 Winter Youth Olympics i Lausanne 12 January 2020 – Pair skating free dance – Germany: Letizia Roscher & Luis Schuster. Foto: Marcus Cyron