Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SVT och Vasaloppet förlänger avtal till 2028

En av de största klassikerna inom sport och tv får en fortsättning i minst fem år till – SVT har signerat ett nytt avtal med Vasaloppet som sträcker sig till och med 2028. Avtalet omfattar även Tjejvasan och Cykelvasan 90.

– Vasaloppet är inte bara idrott på högsta nivå utan också historia, kultur, motion och hälsa, en hörnsten i SVT:s sportutbud. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla denna traditionsrika tv-klassiker och ta Vasaloppet in i framtiden, inte minst med publikinteraktion och extramaterial i SVT Play utöver själva huvudsändningen, säger SVT:s t f sportchef Max Bursell.

– Vasaloppet är allas vår idrottsklassiker – en gemensam upplevelse av finaste sort. Finalen på Vasaloppsveckan, med start i Sälen och mål i Mora, följs av en pyjamasklädd miljonpublik till frukost. En stark SVT-tradition som jag är glad att kunna erbjuda som sällskap första söndagen i mars i ytterligare fem år, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

SVT har sänt Vasaloppet sedan 1966 och loppet är ett av Sveriges mest folkkära sportevenemang för både tittare och utövare. De senaste åren har mellan tre och fyra miljoner tittare följt eliten och motionsåkarna under de 90 kilometerna från Berga by i Sälen till målet i Mora och engagemanget hos publiken är stort.

– För oss känns det väldigt roligt och inspirerande att en dag som denna kunna berätta att Vasaloppet i sin roll som motionsinspiratör kommer fortsätta nå ut till de svenska tv-tittarna ända till 2028. Att Cykelvasan 90 nu också ingår i de årliga tv-sändningarna är så klart extra glädjande. Nu kan tv-publiken ladda upp för Vasaloppsfrukost hemma i soffan både sommar och vinter, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Källa: SVT

Bild: Emilie Fleten, årets vinnare i damklassen i Vasaloppet. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion