Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskjapanska kompaniet C/Ompany till Vara Konserthus med lekfull dansföreställning

Dan-su är en halsbrytande och överraskande föreställning signerad svenskjapanska kompaniet C/Ompany. Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige och besöker Vara Konserthus 14 mars.

Föreställningen kallades ”ett stycke av brutalclowneri” av SvD som särskilt lyfte fram humorn och svärtan som blandas. Med lika delar humor som fysisk ekvilibrism utmanar de dansens alla regler och får publiken att vika sig dubbel av skratt.

I Dan-su framför tre dansare våldsamt akrobatiska koreografier. Ackompanjerade av deras vrål, stön och japanska utrop bjuder de på en överdådig orgie av clowneri och kaos. Det är ett lekfullt verk som både sätter fysiska lagar och kulturella koder på spel. En brottningsmatch med japanska stereotyper och den rådvillhet som ibland drabbar oss människor.

Shintaro Oue, ursprungligen från Kyoto i Japan, studerade dans och tog examen från Hamburgs balettskola 1992. Han har varit verksam som dansare i såväl Nederlands Dans Theater II som Cullbergbaletten. Sedan 1999 har han verkat som frilansande konstnär, främst i Sverige, Japan, Israel och Holland. 2008 bildade Oue, tillsammans med Masahiro Yanagimoto och Shintaro Hirahara det svenskjapanska danskompaniet C/Ompany. De har turnerat i såväl Sverige, Japan och Holland.

Föreställningen följs av eftersamtal där publiken ha möjlighet att ställa frågor och prata med dansarna om föreställningen.

 

Medverkande C/Ompany

Idea: Shintaro Oue
Performer: Shintaro Oue, Mirai Moriyama, Shintaro Hirahara
Light: Yasuhiro Yoshieda
Tech: Mitsutake Adachi

Källa: Vara Konserthus

Foto: Matron