Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

  Jag vill berätta om vårt postmoderna samhälle som alltmer distanserat sig från materia och verkligheten. En värld där berättelser, symboler och bilder blivit lika viktigt som jorden för en bonde eller spjutet för en jägare. Med Famnen vill jag skildra en värld där relationer, status och språk blivit allt. En värld som inte bjuder på något annat än det som ryms i metaverse utan är en mörk spegel av Instagram och TikTok, säger Nanna Olasdotter Hallberg. 

Famnen har jordens befolkning en efter en valt att göra sig av med sina fysiska kroppar och flyttat över sina medvetanden till den digitala världen ”Famnen”, en värld som beskrivs som himmelriket. Men vloggaren Jeff, en av få människor som är kvar på jorden, håller inte med. Han insisterar på att paradiset finns på den fysiska jorden, trots att världen han försöker överleva i är hård och smärtsam. Famnen är Nanna Olasdotter Hallbergs debut som dramatiker, under skrivandet har hon bland annat influerats av filosofi och sociala medier.

– Jag har främst inspirerats av filosofer som Jean Baudrillard, Martin Hägglund, Jonna Bornemark och Karl Marx. Men även olika plattformar på sociala medier och kapitalismen. “Famnen”är på många sätt som kapitalismen – något ingen har valt och nästan ingen verkar gilla men det är det systemet vi blivit tilldelade av historien, säger Nanna Olasdotter Hallberg.

Famnen har premiär 13 mars i Barkarby.
Föreställningen vänder sig till årskurs 7-9 samt gymnaiset.

Pressvisningen av Famnen är 10 marsi Riksteaterhuset i Hallunda, Stockholm. 
För anmälan till pressvisningen, kontakta pressansvarig. 

Medverkande
Jeff Lindström på scen 
Lola Zackow i videoprojektion  

Konstnärligt team
Av: Nanna Olasdotter Hallberg 
Regi: Lola Zackow 

Dramaturgi: Ninna Tersman 

Scenografiochkostym: Toni Tora Botwid 

Ljuddesign: Anna Jondelius 

Video- och ljusdesign: Ilkka Häikiö 

Videodesign: Anna Nordlund 

Mask: Linda Sandberg  

Producent
Riksteatern
Källa: Riksteatern
Illustration: Johanna Kallin. Famnen, Riksteatern, (beskuren)