Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Aubrey Plaza till Bergmanveckan på Fårö

Skådespelaren och producenten Aubrey Plaza har uppmärksammats för sina mångfacetterade roller i filmer och serier såsom HBOs hyllade The White Lotus, thrillern Emily the CriminalHappiest Season eller Black Bear och Ingrid Goes West. I sommar kommer hon till Fårö och Bergmanveckan 2023.

– Aubrey Plaza representerar den nya generationen Bergmanfantaster så när hon i en Criterion Collection-intervju beskrev sin stora längtan till Fårö och Bergmanveckan kändes det självklart att skicka en festivalinbjudan till henne, säger Bergmanveckans konstnärliga ledare Kasia Syty.

Innan pandemin reste den amerikanska skådespelaren som är en stor beundrare av svensk film och Ingmar Bergman runt i Skandinavien tillsammans med The White Lotus-skaparen Mike White, med målet att förverkliga en filmidé i regionen. Pandemin satte stopp för Aubreys skandinaviska planer men inte för hennes blomstrande karriär – bland hennes kommande filmprojekt finns bland andra Guy Ritchies Operation Fortune och Francis Ford Coppolas stora satsning Megalopolis.

Förutom Aubrey Plaza kommer Bergmanveckan även att gästas av den franska regissören Audrey Diwan som nu jobbar på en egen ny version av den erotiska filmklassikern Emmanuelle med Noémie Merlant i huvudrollen. Diwan har senast uppmärksammats för sin gripande filmatisering av Annie Ernaux roman Omständigheter.

Andra namn att lägga på minnet är de svenska regissörerna Isabella Eklöf och Milad Alami, radiojournalisten och kultursveriges främste diversearbetare Kalle Lind, musikerna Iiris Viljanen, den ukrainska duon Kult Polina Pohozha & Nataliia Popova samt vinnaren av The Ingmar Bergman International Debut Award på Göteborgs filmfestival tidigare i år, den amerikanska regissören Marian Mathias. Och fler gästsläpp kommer, håll utkik!

I år fyller Ingmar Bergmans legendariska film Sommaren med Monika jämnt. Denna banbrytande sjuttioåring är utgångspunkten för temat på årets Bergmanvecka – ”Synd och skam” – när festivalen hyllar den fria och oanständiga filmkonsten.

BERGMANVECKAN på Fårö 26 – 30 juni. 

Källa: Bergmanveckan

Bild: Aubrey Plaza  2019 på WonderCon. Foto: Gage Skidmore, Peoria, AZ, United States of America