Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges största motionsfest för barn och unga blir ännu större

Äntligen är anmälan för Sveriges största motionsevenemang Skoljoggen öppen igen. Och i år blir det ännu lättare att delta. ”Oavsett om man vill springa på ett fjäll, krypa på en gräsmatta eller rulla fram på skolgården är man välkommen”, säger Jonas Leth, generalsekreterare för Skolidrottsförbundet.

Skoljoggen arrangeras i år för 41:a gången sedan premiären 1982. Bakom arrangemanget står Skolidrottsförbundet, som kämpat för alla barns rätt till rörelse sedan 1916. I fjol deltog 1 400 skolor och fler än 300 000 barn och unga. I år uppmanas även förskolor aktivt att delta, vilket kan få ännu fler att röra sig tillsammans i Skoljoggen 2023.

Evenemanget finns för att manifestera rörelseglädje, gemenskap och hälsa – och alla deltar på sina egna villkor. Hur långt man tar sig är inte det viktiga, och inte heller på vilket sätt. Rulla, lunka eller gå, allt funkar lika bra.

– Vi har skolor som arrangerar på fjäll, skolor som ordnar rullstolsrace, skolor som tävlar och skolor som inte mäter alls. Det är lätt att göra rätt – och alla är välkomna, säger Jonas Leth.

Skoljoggen är unikt och bidrar inte bara till välmående utan kan också bidra till gemenskap i samband med terminsstart. Äldre elever kan få leda yngre. Skolan måste inte ha en aktiv skolidrottsförening (Skol-IF) för att delta, men det kan underlätta.

– Med en levande Skol-IF blir Skoljoggen ännu enklare. Då kan de unga ledarna bidra i arrangemanget och stötta skolans elever och personal, säger Jonas Leth.

I år lanseras Skoljoggen i form av tre olika paket: mini, midi och maxi. Detta för att underlätta och stötta skolor som vill arrangera. Det finns fortfarande möjlighet att anpassa Skoljoggen helt och hållet efter sina egna önskemål. I samband med Skoljoggen arrangeras även Springslanten, en frivillig insamling där elever, skolpersonal och föräldrar kan bidra till välgörande ändamål. Årets Springslant är avsedd att stötta skolidrottsverksamhet i Ukraina, exakt vilken förmånstagare som utses meddelas under våren.

Årets officiella datum för Skoljoggen är torsdag den 14 september men varje enskild skola har möjlighet att själv välja en annan dag.

Källa: Skolidrottsförbundet
Foto: Liisa Eelsoo/Skolidrottsförbundet