Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tuffa ekonomiska tider slår hårt mot modebranschen

Att konsumenternas köpkraft urholkas slår hårt mot en modehandel som inte är utan prövningar. Svensk Handels Stilindex för februari visar på att branschen möter stora utmaningar i form av bland annat minskad försäljning.

Klädhandeln noteras för en marginell ökning på 6,1 procentenheter jämfört med samma månad föregående år. Även inom skohandeln noteras en ökning med 0,7 procentenheter. Siffrorna i Stilindex presenteras dock i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser.

Butiker och e-handel Februari 2023-2022 Februari 2023 – 2021
Kläder 6,1 % 28,2 %
Skor 0,7 % 8,4 %

Kommentarer från Svensk Handel

– Tyvärr ser vi hur den dystra trenden fortsätter. Modehandeln pressas från alla håll och kanter. Ökade levnadskostnader gör att kunderna håller hårdare i plånboken, samtidigt som många butiker sedan årsskiftet fått en hyreshöjning på över 11 procent. Vi är på allvar oroade för att många butiker och arbetstillfällen kommer att försvinna, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Modebutikerna är bland de som drabbas absolut värst av de kraftiga hyreshöjningarna. Hyrornas andel av omsättningen blir allt större vilket skapar en stor oro. Situationen är allvarlig och till syvende och sist är det jobb och företagande som står på spel säger Sofia Larsen.

– Nu i månadsskiftet väntar ytterligare en kostnadsökning då regeringen väljer att gå vidare med att höja arbetsgivaravgiften för unga. Att göra det i detta läge, när vi möter en lågkonjunktur, slår inte bara hårt mot modebutiker runt om i landet, utan det drabbar givetvis även yngre människor som vill arbeta inom handeln, antingen direkt efter studenten, eller i kombination med studier. Vår uppmaning till regeringen är tydlig – tänk om, avslutar Sofia Larsen.

 

Källa och foto: Svensk Handel