Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elever får bestämma över en bit skog – väljer att bevara den

Det blev fyra elever i klass NB22 på Realgymnasiet i Uppsala som kammade hem förstapriset i SLU:s tävling och får bestämma över nio hektar skog. Elevernas val föll på att bevara den.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har arrangerat en tävling under läsåret där landets gymnasieelever fått tävla om rätten att bestämma över en riktig skog. Alternativen i tävlingen var: bevara skogen, avverka skogen eller bevara hälften och avverka hälften. Nu är det vinnande bidraget utsett och det blev Elliott Høøk, Moa Knyte, Clara Frånberg och Sanna Nielsen i klass NB22 på Realgymnasiet i Uppsala som kammade hem vinsten. Eleverna som vann tävlingen valde att bevara de nio hektaren skog.

-Det känns väldigt roligt och jag är väldigt stolt över att vi vann tävlingen, säger Elliott Høøk.

– Skogsfrågorna är högaktuella, och de beslut som tas om skogen idag kommer att påverka våra ungdomar under lång tid. Därför är det helt fantastiskt att se vilket engagemang kring skog som finns bland Sveriges gymnasieelever. Vi är mycket imponerade av alla bidragen som kommit in i tävlingen, och ser redan fram emot nästa års omgång, säger Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap vid SLU.

I tävlingen har eleverna arbetat med ett digitalt läromedel från SLU, Skogslabbet, och därefter skickat in tävlingsbidrag där de argumenterar för vad de tycker bör hända med skogen.

Juryns motivering

Eleverna som skickat in det vinnande bidraget är mycket duktiga i sin argumentation, väger för- och nackdelar och kombinerar insikter om det aktuella området med generella kunskaper om skog och miljö. Detta tillsammans med en snygg och professionell presentation fällde avgörandet.

I juryn:

  • Maria Wetterstrand, tidigare riksdagsledamot och nu VD för Miltton Europe
  • Maria Wiman, lärare (utsågs 2019 till Sveriges bästa av Handelskammaren) och skoldebattör
  • Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap, SLU (även känd som expert från SVT:s Den stora älgvandringen)
  • Heidi Andersson, skogsägare, planetskötare och armbryterska

Om Skogslabbet

Skogslabbet är ett digitalt läromedel om skog och hållbar utveckling för gymnasieskolan. Materialet är baserat på aktuell forskning och granskat av SLU-forskare. Gymnasielärare har utvecklat innehållet och säkerställt kopplingen till läroplanen. Syftet med läromedlet är att öka kunskaperna om skog, och att träna elever i att hantera komplexa frågor i en föränderlig värld.

Om projektet

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, gör en stor satsning på att öka intresset för och kunskapen om skog hos unga. Tävlingen och läromedlet är delar i denna satsning. Ljungbergsfonden, en stiftelse som satsar på utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap, har investerat i projektet. SLU har medfinansierat satsningen.

Källa: SLU

Bild: Från vänster: Lotta Albihn, representant för SLU, Clara Frånberg, Elliott Høøk och Moa Knyte. Sanna Nielsen saknades vid fototillfället. Fotograf: Erika Troeng SLU.