Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

1 085 000 deklarerade första dygnet

Den 14 mars öppnade deklarationstjänsten. 1 085 000 personer har deklarerat digitalt redan efter första dagen. Förra året deklarerade 1 135 000 första dygnet.

Fram till midnatt första dagen var det 1 085 000 personer som hade deklarerat, mot 1 135 000 motsvarande tidpunkt förra året.

– Alla har kunnat logga in och titta på sin deklaration från den 10 mars i år och har haft tid att gå igenom deklarationen. Vi hade rekord i antalet personer som fick deklarationen till sin digitala brevlåda i år. Det var 5,4 miljoner som fick sin deklaration digitalt i år, drygt 300 000 fler än 2022, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Cirka 6,3 miljoner personer, alltså mer än tre av fyra, skulle kunna godkänna sin deklaration, ifall de inte har avdrag eller extra inkomster att redovisa. Av dem är det 5 miljoner som har pengar att få tillbaka, ifall de inte gör några ändringar.

– Men en hel del av dem behöver själva göra ändringar. Vi har förifyllt viss information för den som har sålt bostad och aktier eller är företagare, men inte för den som har rätt till reseavdrag, haft inkomster från utlandet eller hyrt ut sin bostad. Den behöver redovisa alla uppgifter själv. Jag vill gärna tipsa om att använda våra digitala hjälptjänster på skatteverket.se för att snabbt få veta vad som ska läggas till i deklarationen, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Totalt ska omkring 8 329 202 miljoner personer deklarera i år. Den som bara ska godkänna och gör det utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars kan få eventuell skatteåterbäring redan den 5-6 april. Det går att godkänna genom att sms:a, ringa eller deklarera i e-tjänsten eller Skatteverkets app.

– Kom ihåg att också anmäla bankkonto för utbetalning ifall det inte redan är gjort, säger Emelie Köhn.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Källa: Skatteverket
Foto: Fialotta Bratt