Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tullverkets största cannabisfall växer – fler åtalas

Igår åtalades två personer vid Göteborgs tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. De åtalade har kopplingar till smugglingen 2020 av 1,2 ton cannabisharts gömt i falska marmorplattor – det enskilt största cannabisbeslaget som Tullverket gjort. Det nu aktuella åtalet handlar om smuggling av ytterligare ett halvt ton cannabisharts värt över 50 miljoner kronor i missbrukarledet. De misstänkta avslöjades genom krypterat material från den internationella operationen Trojan Shield.

– Med hjälp av information från krypterade brottschattar har vi kunnat nysta upp ytterligare en mycket omfattande narkotikasmuggling från början av 2020. Även i det här fallet misstänks narkotikan ha smugglats i marmorplattor, säger Bertil Weingarten, insatsledare vid Tullverkets kriminalenhet väst.

Koppling till tidigare smugglingsärende
I november 2020 beslagtog Tullverket 1 200 kilo cannabisharts gömt bland marmorskivor som anlände till Göteborg med container från Marocko. Narkotikan var gömd i falska marmorplattor bland riktiga marmorplattor som anlände med tre containrar till ett företag i Kungälv. Containrarna togs ut för tullkontroll i Göteborgs hamn där narkotikan upptäcktes. Tullverket genomförde spaning på leveransen och konstaterade att containrarna med innehåll omdestinerades från Kungälv till ett företag i Kinna. Vid ett tillslag greps företrädare för båda företagen samt ytterligare två personer som hanterat delar av den insmugglade narkotikan. Två av de åtalade i ärendet dömdes till sju år respektive sju och ett halvt års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppgick till cirka 120 miljoner kronor.

Hämtat in material från krypterade telefoner
Efter det gjordes tillslag i den internationella operationen Trojan Shield och krypterat material hämtades in som bland annat berörde cannabissmugglingen på 1 200 kilo. I materialet från krypterade Encro- och Anom-telefoner fanns också chattar som visade att fler personer har varit inblandade i smugglingen av cannabis från Marocko. 2022 åtalades ytterligare en person för inblandning av denna smuggling och han dömdes till nio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

I dag åtalas ytterligare två personer med koppling till det stora beslaget på 1 200 kilo. Utredningen visar att i början av 2020 importerades ytterligare två containrar med marmor från Marocko till Göteborg till samma mottagare som de som dömdes för 1 200 kilo cannabis. Misstankar finns att containrarna innehöll ett halvt ton cannabisharts. Via de krypterade chattarna Encro och SKY-ECC har det inhämtats information som gör gällande att det låg 508 kilo cannabisharts bland den marmor som importerades i början av 2020.

Källa och foto: Tullverket