Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Händelser vid vatten vinner tv-pris

SVT:s populära och kritikerrosade serie Händelser vid vatten vann på fredagskvällen priset som bästa tv-serie (Best Series Award, International Panorama) vid den årliga festivalen för dramaserier, Series Mania i Lille i Frankrike. Lars Herrmann (Exekutiv Producent) fanns på plats för att ta emot priset. Händelser vid vatten vann priset i konkurrens med elva internationella serier.

–  Inget kan göra oss gladare än att vår ursvenska serie så fint tas emot av en internationell jury – och publik. Jag hoppas att priset gör att serien får en bred distribution i världen och att våra skådespelare, upphovspersoner och producenter får det internationella erkännande de så väl förtjänar. Ett särskilt tack till Kerstin Ekman för förtroendet, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama.

Händelser vid vatten bygger på Kerstin Ekmans flerfaldigt prisbelönade och internationellt framgångsrika roman med samma namn. I några av huvudrollerna ses Rolf Lassgård, Pernilla August, Asta Kamma August, Magnus Krepper och Alba August.

Seriens regissör, Mikael Marcimain, kommenterar priset:
– Att vinna på Séries Manias är givetvis hedrande och det är särskilt roligt att juryn väljer att lyfta en serie som inte följer genrens upptrampade stigar. Jag gläder mig å skådespelarnas och teamets vägnar, vi har alla kämpat hårt för att göra Kerstin Ekmans stora roman rättvisa i tv-seriens form. Vive la France!

Händelser vid vatten produceras av Apple Tree Productions AB i samproduktion med SVT, Filmpool Nord och ARD DEGETO.

Seriens producent Piv Berndt:
– Apple Tree Productions är väldigt, väldigt stolta över att serien har fått denna fina utmärkelse. Vi vill tacka SVT Drama och hela teamet för och bakom kameran för förtroendet det var att ge oss uppgiften. Arbetet med serien har varit en fantastisk upplevelse, både med Kerstin Ekmans fantastiska historia och det unika nordiska landskapet. Särskilt tack till regissören Mikael Marcimain för att han skapade en stark och lockande visuell berättelse.

Musiken är komponerad av Mattias BärjedMaren Louise Käehne och Karin Arrhenius har skrivit manus.

Samtliga avsnitt av Händelser vid vatten finns att se på SVT Play

Källa: SVT

Bild: Kerstin Ekman. Foto: Bengt Oberger