Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fördjupad kyrkogemenskap mellan Svenska kyrkan och den Episkopala kyrkan

Igår undertecknades en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan mellan den Episkopala kyrkan i USA och Svenska kyrkan i enlighet med kyrkomötets beslut i höstas.

Vid en högtidlig högmässa i episkopala katedralen i Paris undertecknades idag en överenskommelse av Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus och den Episkopala kyrkans ledande biskop (presiding bishop) Michael Curry om särskild ekumenisk samverkan.

– Detta är ett ekumeniskt viktigt framsteg och en glädjande utveckling som stärker den växande luthersk-anglikanska gemenskapen i världen, säger ärkebiskop Martin Modéus.

I praktiken handlar överenskommelsen bland annat om att kyrkorna kommer att dela ett gemensamt liv i uppdrag och tjänst, att be för och med varandra och att välkomna varandras medlemmar att motta sakrament och pastorala tjänster.

Vid dagens högmässa fanns representanter för bland annat Lutherska världsförbundet, Kyrkornas världsråd samt kyrkor med vilka båda kyrkorna redan har överenskommelser som Evangelisk-lutherska kyrkan i Amerika.

Ända sedan 1700-talet har kontakter funnits mellan Svenska kyrkan och den Episkopala kyrkan i USA. Denna kyrka hör till den anglikanska kyrkofamiljen. Under historien har en del svenska församlingar betjänats av episkopala präster medan svenska präster har arbetat i episkopala församlingar. I olika ekumeniska sammanhang har Svenska kyrkan och den Episkopala kyrkan samverkat under årens lopp och engagerat sig på likartat sätt i flera av vår tids stora frågor.

På den Episkopala kyrkans kyrkomöte (convention) 2009 antogs en resolution om att fördjupa relationen. En process inleddes som resulterade i ett dokument som beskrev historiska, teologiska och nutida praktiska motiv till att formellt erkänna kyrkogemenskapen och utveckla samverkan. Detta förslag togs emot av den Episkopala kyrkans och Svenska kyrkans kyrkomöten under 2015. Därefter utarbetades en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan mellan kyrkorna för att formalisera kyrkogemenskapen. Denna godkändes av respektive kyrkomöten under 2022.

FAKTA

  • Episkopala kyrkan hör till den anglikanska kyrkofamiljen.
  • Den har cirka två miljoner medlemmar.
  • Den har 110 stift, 99 i USA, övriga i 16 andra länder, bland annat i Europa.
  • Kyrkan leds av en presiding bishop som inte är stiftsbiskop utan har sitt säte i New York.
  • Presiding bishop väljs för en nioårs period. Nuvarande presiding bishop är Michael Curry som valdes 2015.

Källa: Svensk kyrkan
Foto: Convocation of Episcopal Churches in Europe.