Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tullverket avslöjade vapensmugglare

Ett belgiskt par i 40-årsåldern försökte smuggla in 15 vapen via Öresundsbron. Tullinspektörerna blev misstänksamma och när de visiterade kvinnan hittade de sex pistoler gömda i hennes underkläder. Bakom bilens instrumentpanel hittades ytterligare nio vapen. Vapenbeslaget är ett av de största som Tullverket har gjort. På måndagen åtalades paret för synnerligen grov vapensmuggling.

När Tullverkets kontrollgrupp i början av december förra året gjorde en rutinkontroll av ett par i en belgiskregistrerad bil så blev de snabbt misstänksamma. Föraren hävdade att de var på väg till ett bröllop i Stockholm men eftersom kvinnan helt saknade packning bestämde man sig för att göra en fördjupad kontroll av både personer och bil.

– Under visitationen hittade tullinspektörerna totalt sex vapen som kvinnan hade gömt i sina underkläder. Två pistoler påträffas i hennes BH och fyra pistoler fanns instoppade i trosorna, säger Kristian Johansson, enhetschef på tullkriminalen.

Vapendelar bakom instrumentpanel
Vid kontrollen av parets bil markerade narkotikasökhunden på instrumentpanelen. Bakom handskfacket hittades åtta pistolgrepp samt en komplett pistol i en specialkonstruerad gömma. När bilstereon lyftes ut upptäcktes i utrymmet bakom åtta mantlar med pipor som hörde till pistolgreppen. Totalt hade paret med sig 15 skarpa pistoler.

– Det här är ett ovanligt stort vapenbeslag vid ett och samma tillfälle. Det känns otroligt skönt att vi har lyckats stoppa de här 15 vapnen från att komma in i landet och hamna i händerna på kriminella gäng, säger Kristian Johansson.

Vapnen skulle till Stockholm
Den åtalade mannen uppger i tullkriminalens förhör att han hämtade vapnen i Tyskland och att de skulle levereras till en mottagare i Stockholm. Kvinnan säger att hon inte känner till något om vad vapnen skulle och att det var hennes partner som uppmanade henne att gömma pistolerna under kläderna.

Mannen och kvinnan har sedan vapenbeslaget den 1 december varit frihetsberövade. De åtalas för synnerligen grov vapensmuggling. Om de fälls i Malmö tingsrätt kan de dömas till lägst fyra och högst sju års fängelse. Åklagaren begär också att paret efter avtjänat straff utvisas från Sverige och förbjuds att under 15 år återvända hit.

Källa och foto: Tullverket