Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kulturnatt Stockholm – större och senare än någonsin

Lördagen den 22 april är det dags för Kulturnatt i Stockholm när 200 av Stockholms kulturverksamheter öppnar sina dörrar med fri entré för alla besökare. Kulturnatten pågår 18.00 till 24.00 över hela staden. För alla nattugglor fortsätter dessutom Kulturnatten ända till klockan 02.00 på Skeppsholmen. Där kan besökare bland annat se queera dansföreställningar, kliva ombord på skepp, höra skräckhistorier för vuxna, dansa silent disco, sjunga karaoke, besöka mongoliska jurtor, förkovra sig i k-pop och TV-spel eller lyssna på poesi och dricka drinkar – allt med fri entré.

– Kulturnatten är verkligen ett smörgåsbord med allt från det största och pampigaste till det minsta och mest intima som Stockholms kulturliv har att erbjuda. Det är opera och techno, Stockholmshistoria och stjärnskådning, gaming och hemgårdar. Att säga att det finns något för alla är en underdrift, det finns mycket för alla, säger Hilda Denward, projektledare för Kulturnatt Stockholm.

I år fyller dessutom Stadshuset 100 år vilket firas med pompa och ståt under Kulturnatten. Stadshuset själva bjuder på en kulturkavalkad med dans, samtal, visningar, konst och quiz i både Blå hallen, Gyllene salen och Stadshustornet. Runt om på stan väntar också aktörer med koppling till Stadshuset på att få berätta sina historier med bland annat ljudkonstverk, Nobel-quiz och djupdykningar i historien om de som byggde Stadshuset.

– Stockholm är en fantastisk kulturstad, och det kommer att synas på årets Kulturnatt. Årets program är större än någonsin tidigare med stora och små kulturevenemang i hela staden, från Farsta till Hässelby. Att Stadshuset fyller 100 år kommer vi givetvis också att fira, bland annat med jazzband i Gyllene salen! Så jag hoppas att vi är många som syns ute i vimlet i april, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

Fakta om kulturnatten:

Årets medverkande stadsdelar och områden: Botkyrka/Huddinge, City/Norrmalm, Djurgården, Gamla stan, Gärdet, Hägersten, Hammarby sjöstad, Kungsholmen, Skeppsholmen, Södermalm, Söderort, Vällingby/Kista, Vasastan, Östermalm

Kulturnatt Stockholm är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms kulturliv med syftet att visa upp ett brett kulturliv, bidra till en ökad kännedom om kulturutbudet i Stockholm och göra det enklare för stockholmarna att stiga in i en värld man kanske inte alltid är så bekant med.

2022 hade Kulturnatten totalt 185 000 besök. Mer än hälften av besökarna var hos en kulturaktör för första gången under natten.

KULTURNATT STOCKHOLM 2023

VAR: Hela Stockholm.

NÄR: Lördag 22 april, alla verksamheter har öppet kl. 18.00–24.00. På Skeppsholmen fortsätter Kulturnatten till kl. 02.00

HUR: Fri entré.

Källa: Stockholms stad
Foto: Henrik Trygg.