Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storslam för Göteborg på Glass-SM

På torsdagen var det stor final i Glass-SM med 24 deltagare från hela landet. Juryn ”klagade” på att det var hög och jämn kvalitet. De hade ett hårt arbete att utse en vinnare.

Gelaterian i Göteborg vann en trippelseger. Först vann de i deltävlingarna Glassmästarens val och Arla Pro Cream Cheese och som grädde på moset blev de även totalsegrare. Så Maja Gustafsson kan titulera sig Svensk glassmästare och fick en prischeck på 20 000 kronor som hon får använda till valfri glassutbildning. Förra årets vinnare, Kenny Mattsson som driver Kennys Gelato, använde pengarna till att förkovra sig på ett glassuniversitet i Bologna i Italien. Gelaterian  i Göteborg har funnits sedan 2017. Det började med att familjen blev så förtjusta i gelato när de bodde i London att Majas mamma skrev in sig på ett glassuniversitet i Italien, och efter det öppnade de Gelaterian i Göteborg. Fördelen med Göteborg, sett ur deras synvinkel, är att det inte finns så mycket gelato där. Så konkurrensen är inte så hård. Maja har lärt sig göra gelato av sin mamma och har även gått glasskurs hos Primulator. Det var så det började för Kenny. Han gick från kvällskurs till svensk glassmästare på ett par år. Innan han blev glassmakare var han artistansvarig på Gröna Lund. Primulator demonstrerade sina glassmaskiner under Glass-SM. De producerar riktigt god glass.

Glass-SM drogs i gång 2016 av Tony Olsson från Thelins konditori i samarbete med Stockholmsmässan, och han är fortfarande tävlingsledare. Han fick idén på en restaurang i Lyon i Frankrike. Om man surfar in på ”Sveriges glasskarta 2023” får man upp en Sverigekarta med årets alla 36 deltagare utmärkta med geografisk position och en lista på deltagarna. 12 deltagare försvann under semifinalerna i Stockholm och Malmö i februari. Tyvärr var det inte så mycket provsmakning under Glass-SM men det jag fick prova var riktigt gott, bland annat en glass från kategorin Arla Pro Cream Cheese från Leijon Stenugnsbageri & Konditori. De håller till i Uppsala. På fredagen är allmänheten välkomna att komma och provsmaka.

Bild: Maja Gustafsson på Gelaterian i Göteborg, nybliven svensk glassmästare. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion