Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt satsning på fjällcykling i Ramundberget – två nya cykelleder sommaren 2023

Den liftburna cykelsatsningen fortsätter i Ramundberget som i år presenterar två nya leder, Ösjöfallet och Slänggungan. Guidade turer och gratis introkurs i Äventyrscentrets regi erbjuds, fler cyklar kommer att finnas för uthyrning och i sportbutiken Topsport öppnas en avdelning upp med fokus på cykeltillbehör. Liftarna öppnar för sommarsäsongen 30 juni.

Den liftburna cykling som Ramundberget erbjuder passar alla, även de riktigt unga cyklisterna. Välj mellan fartfylld liftburen cykling i flowleder, vindlande fjällcykling i cross-countrystil och slingrande lands- eller grusvägscykling. Totalt erbjuds 16 liftburna cykelleder samt ett teknikområde uppe på fjället, medan bykärnan bjuder på ett barncykelområde runt barnliften i Lillramis och en pumptrack utanför Hotell Fjällgården. Önskas en lägre tur genom varierande terräng, erbjuds XC-leder som exempelvis Klinkenspåret.

Ramundbergets teknikområde ligger uppe på fjället vid restaurang Tusen på 1000 meters höjd, dit liften också går. Här kan man träna på att cykla på spång, vickbräda och stökiga underlag för att hitta rätt balans och linjeval och därmed bli en bättre cyklist på fjället. Härifrån utgår även områdets flowtrails. Denna sommar kommer ytterligare två nya leder att färdigställas i flowtrailen och förbättringar av området i helhet att göras.

Utöver teknikområden och flowtrails finns även en populär pumptrack i Ramundbergets bykärna där både små och stora cyklister kan ha kul och öva sina färdigheter. Här erbjuds i sommar även lokala matupplevelser från frukost till middag med grillning och á la carte för hungriga cyklister. För den som vill komma längre ut på fjället kan man trampa ut på någon av alla vackra stigar och cykelleder som finns i varierande svårighetsgrader. I Ramundbergets omnejd finns miltals av Funäsfjällens cykelleder att upptäcka.

Denna sommar kommer fler cyklar att finnas för uthyrning och i sportbutiken Topsport öppnas en avdelning upp med fokus på cykeltillbehör. Det kommer även finnas möjligheter att prova på eller utveckla cyklingen ihop med Ramundbergets kunniga guider.

Ramundberget är en genuin sommardestination med lång tradition av vandring, ridning och paddling som går ända tillbaka till 1936. Det är fantastiskt att nu också kunna vara en del av Sveriges största cykelarena för fjällcykling med ett komplett utbud av olika typer av cykling för alla nivåer. Här finns allt som behövs i form av boende, cykeluthyrning och restauranger för att sommarsemestern ska bli ett oförglömligt minne för hela familjen, säger Martin Letzter, VD Ramundberget.

Funäsfjällen har likt vintersäsongen ett gemensamt liftkort för sommaraktiviteter. Med ett vidsträckt led- och stigsystem som tar andan ur de flesta är Ramundberget ihop med byarna Tänndalen, Tännäskröket och Funäsdalen Sveriges vackraste cykelarena för fjällcykling. Ramundbergets liftar öppnar för sommaren 30 juni 2023.

Ramisklassikern – ny multisportutmaning i fjällmiljö
Ramisklassikern är en ny multisportutmaning bestående av fyra grenar som lanserades i vintras. Nu kan man för första gången genomföra sommaraktiviteterna såsom mountainbike och trailrunning. Dessa grenar genomförs individuellt under 12 månader i Ramundbergets närområde. De övriga två momenten består av längdskidor samt topptur på vintern.

 

Vad är fjällcykling?
Intresset bland svenska fjälldestinationer att skapa fina och roliga cykelupplevelser har verkligen tagit fart de senaste åren. Liftburen mountainbikecykling, downhill, stigcykling, pumptracks och flowtrail är bara några av de aktiviteter som räknas därtill. Nedan reder vi ut begreppen för cykelnovisen och förstagångsbesökaren i Ramundberget.

Cross country (XC) och stigcykel
Cross country och stigcykling definieras av terrängen den utförs i. XC-banor och stigar består av en blandning av ojämna stigar, oftast naturliga, men i Ramundberget finns även breda maskingrävda cykelleder. Välj bland branta och flackare turer, orörda stökiga stigar med utmanande rötter och stenar eller ett asfalterat kuperat motionsspår mellan Ramundberget och Bruksvallarna. Denna disciplin av mountainbike förlitar sig mer på fysisk skicklighet än teknisk förmåga.

Flowtrail
En flowtrail är en byggd led som cirklar sig nedför samma backar som man åker skidor på vintern. Flowtrail, är till skillnad till downhill, inte bara ren nedförsåkning utan dessa leder är byggda för att cirkulera sig ned i flera olika backar och i björkskogar för att få ett härligt flyt i åkningen. Flowtrail lämpar sig för hela familjen, där man kan reglera fart och tempo själv och är byggd så att du egentligen inte ska behöva bromsa eller trampa utan bara flyta med i svängarna.

Downhill
Downhill är en tävlingsgren inom mountainbike som går ut på att cykla ned för ett berg längs en markerad bana på kortast möjliga tid. Sporten kallas ofta för cyklingens störtlopp. Banorna består i huvudsak av naturliga hinder såsom stenpartier, rotsektioner, feldoserade svängar på gräs och annat. Men byggda ingredienser som hopp, dropp, doserade kurvor (berms) är även vanliga. Ramundberget har satsat på flowtrail istället för downhill.

Enduro
Enduro har vuxit fort och är idag en väldigt populär gren inom MTB, som påminner en del om downhill men med den skillnaden att man cyklar själv även när det går uppför till skillnad från downhill där man nyttjar liften. Cyklarna är ordentligt stötdämpade men fortfarande rätt pedaleffektiva så att du kan lägga kraften på allt det roliga.

Pumptrack
Pumptracken är skapad för att ”pumpa sig” runt genom att tekniskt styra hastighet och balans med hjälp av farten från kurvor och kullar. Banan ligger mitt i byn framför hotell Fjällgården och är en favorit bland både stora och små cyklister.

Teknikområden
För att förbereda sig för cyklingen på fjället kan man träna på att cykla på spång, vickbräda och stökiga underlag för att hitta rätt balans och linjeval. Ett kul och nyttigt sätt att bli ännu tryggare och gladare på cykeln. Teknikområden finns på Lillramis anpassad för de yngre åkarna samt vid restaurang Tusen uppe vid Fjällgårdsbanans slut.

 

Fakta om cykling i Ramundberget

Cykelleder i Ramundberget 16 leder i olika svårighetsgrader
MTB- och stigcykling Funäsfjällen Ca 28 leder inom området Funäsfjällen, se appen Spår & leder i Funäsfjällen
Högsta åkhöjd 1 000 m ö h.
Högsta fallhöjd 300 m
Pumptrack 1 st framför hotell Fjällgården.
Teknikbana 2 st, på Lillramis samt vid restaurang Tusen
Events Fjällturen 14-15 juli, Ramisklassikern

Källa: Ramundberget

Foto: Ramundberget