Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Visbyfestivalen fyller sweet 16

Den 19 augusti är det dags för den 16:e upplagan av Visbyfestivalen, en av Sveriges vackraste vis- och singer-songwriterfestival. I år kommer den välkända Dan Hylander med sin trio och starka låtar som ”Skuggor i Skymningen” och ” Svart kaffe”.  Klockan 15:00 öppnas dörrarna till JODA Gård i Visby med ett stjärnspäckat program.

Gotlandspubliken får en unik chans att lyssna på nya stjärnskottet Mollie Minott aktuell med singeln ”Show Me”. Mollies debutalbum kommer i höst. Hon berättar att hon under skapandeperioden har lyssnat och inspirerats mycket av andra kvinnor så som Carole King, Fleetwood Mac (Stevie Nicks), svenska Léon och kanske allra mest amerikanska syskonbandet ”HAIM”. Samtidigt har hon lyckats behålla ett Mollie-ID i sin sång och i de personliga texterna.
Det ska bli otroligt kul att få visa det genom att spela på Visbyfestivalen i sommar”, säger Mollie

Den prisade folkdrottningen Diane Patterson från USA kommer över och spelar sina grymma sånger och Gotländska Glimra skimrar till på festivalen, senast aktuella med en uppskattad nytagning av Cornelis ”Inatt jag drömde” som spelats på landets radiostationer.


Nike Markelius
från gamla Tant Strul presenterar sina nya låtar i en ”In-the-Round”, tillsammans med artisten och låtskrivaren Maria Blom och vår gotländska låtskrivare Rune Gardell -som vi äntligen lyckats locka ut med sina egna låtar.

Från Gotland kommer också Magnus Ihreskog, välkänd som journalist och författare och som också visat sig vara en låtskrivare av rang. Med sig har han en ny trio, mycket spännande.

Kim Hemström är välkänd i det gotländska musiklivet, nu nyligen som solo-artist med eget band. Kim skriver råa, hjärtskärande låtar om en utmanande uppväxt.

Bland artisterna finns en stor musikvariation, med både väletablerade artister och de som är ”up-and-coming” som Axel Hellström som fick Roxys specialpris på Imagine. Som alltid så har Visbyfestivalen flera ess i rockärmen vilka presenteras under vår och sommar.

Lördagen den 19 augusti är den stora festivaldagen då framträder artisterna inför den lyssnande publiken på Joda Gård i Visby. Konsertprogrammet innehåller allt ifrån visa, pop, rock, blues och folk-americana och artisterna avlöser varandra under hela dagen. Varje år upptäcker vi som publik nya musikaliska pärlor.

Visbyfestivalen lockar en allt större publik och konceptet är helt klart beroendeframkallande! Det ser man på den publik som återkommer år från år! Musik från hjärta till hjärta i sin vackraste form”, säger Annika Fehling, konstnärlig ledare och initiativtagare till festivalen.

Källa: Anette Ståhl / Enmusa Music.

Bild: Almedalen i Visby. Foto: Żeglarz