Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fem tips till tvätten – med hänsyn till miljön

Det är vårstädningstider och dessutom är sommaren runt hörnet. Högre temperaturer och mer tid utomhus kan innebära att fler plagg slängs i tvätten än vanligt. Därför delar Samsungs expert fem tips på hur man kan sparar energi och samtidigt ta hand om miljön i tvättstugan. 

Soliga dagar är på ingång och det är hög tid att städa bort vintern, vilket gör att mattor, gardiner och sommargarderoben ofta snurrar i tvättmaskinen. Men hur tar vi bäst hänsyn till både vår miljö, textilier och våra plånböcker när vi skruvar upp tvättmaskinerna? Det är inte alltid lätt att räkna ut. Därför har Rikard Fornbäck, expert på vitvaror hos Samsung Nordic, sammanställt fem tips för skonsammare och mer energieffektiv tvätt.  

 

1. Tvätta med kallare temperaturer

Ju varmare vattentemperaturerna är, desto mer energi krävs det att tvätta. Därför är ett av de mest energismarta tipsen att sänka temperaturen. Med vissa tvättmaskiner kan du tvätta lika effektivt vid låga temperaturer (ända ner till 15 °C) som vid högre temperaturer – till exempel på en tvättmaskin från Samsung med EcoBubble-teknik. På så sätt kan du minska tvättmaskinens energiförbrukning med upp till 70% jämfört med* en liknande Samsung-modell utan tekniken. Den blandar tvättmedlet med vatten och luft för att skapa bubblor som tränger igenom textilfibrerna. Detta tar dessutom bort upp till 24%** mer smuts och fläckar.

 

2. Leta efter EU-Blomman och Svanenmärkning

Leta efter Svanenmärkta varor eller blomman från EU, “EU Ecolable”, nästa gång du ska köpa tvättmedel. Etiketterna säkerställer att det inte finns några onödiga eller dåliga kemikalier i produkterna. Det är bra för både dig själv och miljön. 

 

3. Om du kan hoppa över tvätten då och då, gör det

Ibland slänger vi kläder av ren vana i tvättkorgen efter att vi har använt dem. Men det är inte alltid nödvändigt. Till exempel kan kläderna få besöka frysen eller steamas, istället för att tvättas. De höga temperaturerna från en steamer kan döda bakterier, precis som en resa till frysen också kan vara ett effektivt botemedel mot bakterierna. I vissa tvättmaskiner – som Samsungs senaste kombinerade tvättmaskiner/torktumlare – är det också möjligt att använda Air Wash-teknik***. Denna teknik kan rengöra enbart genom att värma luften i maskinen utan att använda vatten eller tvättmedel. Det är ett extra skonsamt sätt att ta bort lukt och bakterier från kläderna. 

 

4. Mindre tvättmedel är ofta ett vinnande koncept

Mer tvättmedel ger inte renare kläder. Överdosering av tvättmedel kan tvärtom riskera att ge fläckar på textilier, utöver att slösa pengar och belasta miljön. I flera tvättmaskiner finns automatisk dosering av tvättmedlet, vilket beräknas utifrån klädernas vikt. Detta säkerställer rätt mängd och minskar slöseri. 

 

5. Spara ihop till en modernare maskin

Genom att byta ut en allt för daterad maskin till en av modernare modell kan du öka energieffektiviteten. Du kan då få en tvättmaskin som exempelvis kan autodosera tvättmedel, tvätta vid lägre temperaturer och därmed spara energi.

Källa: Samsung

Foto: Samsung