Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sifo: Ökat intresse för att semestra med husbil och husvagn

Sex av tio svenskar kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn, det är mer än för ett år sedan. För de allra flesta är det friheten som lockar. Det visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

”Man ska ha husvagn…”. Ja, Macken-referensen är faktiskt lika passande nu som 1986. Intresset för att semestra med husbil och husvagn fortsätter att vara högt. Även om nyregistreringarna av husbilar minskade förra året blev 2022 det femte starkaste försäljningsåret under de senaste 20 åren, enligt siffror från Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund – HRF. Trenden bekräftas av en färsk undersökning från Forsbergs Fritidscenter. Sex av tio (62 %) svarar att de kan tänka sig semestra med husbil eller husvagn, eller att de redan gör det. När samma undersökning gjordes för ett år sedan låg siffran på 55 procent.

– Det finns ett växande intresse för att semestra med husbil eller husvagn. Inte minst ser vi det hos yngre och barnfamiljer. Många blev fast under pandemin och trenden har fortsatt därefter. När fler söker efter ett mer ekonomiskt sätt att semestra på är husbil eller husvagn ett av de mest självklara valen. Det är billiga övernattningar och lagar man maten själv blir det oftast inte så mycket dyrare än om man stannar hemma, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Den stora gruppen köpare består fortfarande av medelålders och äldre par, påpekar Jonas Karlsson. Men att det är många yngre som lockas av en semester på hjul är ändå tydligt. Andelen som aldrig åkt husbil eller husvagn men som är villiga att testa, är allra störst i gruppen 18–34 år – så mycket som varannan (50 %). Detta kan jämföras med 34 procent bland 56-79-åringarna.

Vill åt frihetskänslan
Friheten är den största tjusningen, det tycker fler än åtta av tio (84 %). Även det lite högre än i fjol (80 %). Jonas Karlsson tror att lågkonjunkturen är en bidragande faktor. När allting målas i svarta färger ökar vårt behov av att resa och känna frihet, menar han.

– Att ha husbil eller husvagn ger oslagbar frihet och rörelsefrihet och det har nog blivit ännu viktigare nu när vi håller hårdare i plånboken och konsumerar mindre. Sedan är det bekvämt och enkelt, vilket ökar oberoendet ytterligare. Båt- och sommarstugeägare är ingen ovanlig syn i våra hallar. Man har tröttnat på det ständiga underhållet och vill kunna njuta mer av sin lediga tid, säger Jonas Karlsson.

Andra viktiga skäl som nämns är möjligheten att göra olika aktiviteter (44 %) och att det är ett prisvärt sätt att semestra på (31 %).

Kan du tänka dig att semestra med en husbil/husvagn?
Ja, men jag har aldrig gjort det, 45 %
Ja, jag gör redan det, 17 %
Nej, 31 %
Vet ej, 7 %
Ja (summering), 62 %

Varför vill du semestra med husbil/husvagn?
Frihet att ta mig vart jag vill 84 %
Gemenskap, 12 %
Prisvärd semester, 30 %
Möjlighet att göra olika aktiviteter, 48 %
Träffa nya människor, 7 %
Tryggt, 6 %
Annat, 6 %
Vet ej, 1 %

Forsbergs Fritidscenters fem tips för en lyckad husbils- och husvagnssemester:

  1. Planera din resa. Att åka med husvagn eller husbil utan en tydlig rutt kan göra resan mindre trevlig. Bestäm vilka destinationer ni helst vill åka till, men lämna utrymme för spontana utflykter som ligger i närområdet till de platser ni besöker.
  2. Packa smart. En sommar i Sverige kan innebära varierande väderlekar. Se till att packa kläder anpassade för regn och rusk ifall ni har otur med vädergudarna. Vädret ska inte behöva begränsa er upplevelse och era valmöjligheter under semestern.
  3. Ta reda på övernattningsmöjligheter. Trots att allemansrätten ger möjligheter till övernattning på flera platser sätter terrängskörningslagen stopp för en del alternativ. Ta reda på vilka regler och förbud som gäller för din tänkta sovplats. Ett tips är att åka till ett av Trafikverkets övernattningsplatser – de är lättillgängliga och finns längs alla större vägar.
  4. Boka ställplats i förväg. Flera campingar erbjuder drop-in vilket ger utrymme för spontanitet under semestern. Däremot kan platsen du får ligga långt ifrån badplatsen eller serviceutbudet. Dessutom brukar de mest populära campingplatserna bli fulla. Se därför till att boka dina ställplatser i förväg så att du inte får oönskade överraskningar vid ankomst.
  5. Gör en checklista. Det är en hel del som du bör hålla reda på när du åker med en husbil eller husvagn. Kontrollera mängden gas, vatten och elektricitet med jämna mellanrum. Se även till att du har koll på var det finns sanitära servicepunkter ifall det skulle bli brist på dessa förnödenheter.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 31 mars-3 april 2023. Totalt intervjuades 1048 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Källa: Forsbergs Fritidscenter

Foto: Forsbergs Fritidscenter