Dalafjällen erbjuder många fantastiska upplevelser och många söker sig till fjällen för att semestra! Nu drar vintersäsongen i gång med skidåkning, skoteråkning, isfiske och andra aktiviteter. I år kom kylan tidigt och dessutom gott om snö. Det har gjort att vi i norra Dalarna har en situation med vattendrag som inte riktigt frusit än – något vi vill uppmärksamma den som vistas i området på.
– Vi vill uppmana den som besöker fjällen i Dalarna att vara extra vaksam vid vattendrag just nu. Många isar, myrar och bäckar har inte frusit till än på grund av den stora mängden snö som redan har kommit. Förbered din vistelse och försök att ta reda på hur det ser ut dit du ska, säger Erik Gunnarsson, naturvårdsförvaltare/ naturbevakare, enheten för fjällförvaltning.
Förbered dig!
Med rätt förberedelser blir vistelsen både bättre och säkrare. Genom att vara väl förberedd så minimerar du risken för att råka illa ut och får njuta av din tid i fjällen.
Fjällsäkerhetsrådets tips för en trygg vinterfjälltur:
- Välj rätt utrustning! Kläder och pjäxor ska tåla vind och väta. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas efter väder och temperatur. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung
- Meddela färdväg och beräknad återkomst. Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om du inte skulle återvända som planerat.
- Anpassa turen efter vädret. Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
- Följ markerade leder. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp
- Ta med karta och kompass. Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt
- Fråga erfarna människor. Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.
Källa: Länsstyrelsen i Dalarnas län
Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län