Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Glass-SM och GastroNord 2024

Den här veckan har GastroNord och Glass-SM gått av stapeln. Det är för branschfolk. Men det branschfolket gillar och väljer ut är det som kommer att finnas i butikerna inom en snar framtid.Det fanns vin och snacks från Ukraina och rödviner från Tjeckien och mycket annat.

Vid två av montrarna marknadsfördes det viner från Tjeckoslavakien, ett land som hittills bara varit känt för sitt goda öl. Ska de lyckas bli kända för sina viner också? De viner jag provade var lätta rödviner som passar till en sommarbuffé. Frankovka är en druva som växer i Central-Europa, Tjeckien, Österrike och Ungern, den ger lite fylligare viner, fylligare än deras Pinot Noir.

Vid en annan monter marknadsförde de viner från Ukraina och Georgien. Eller det var viner från de länderna de skyltade med men det var bara vinerna från Georgien han ville prata om och sälja in. ”Vinerna från Ukraina ärbara vanliga viner.” Lite konstig inställning från en försäljare. När jag kom tillbaks på slutet sista dagen var det en annan försäljare på plats men han var ännu mindre intresserad av att få mig att prova ukrainska viner. Men Georgien som vinland är i och för sig intressant. Jag fick veta att de har 147 olika druvor. Deras specialitet är orangea viner, alltså vita viner där skalen fått ligga kvar under jäsningen och ge färg, och även smak. De smakar som ett mellanting mellan rött och vitt.

Men jag drack även ett vanligt vitt vin, Baia`s Krakhuna. Det var lite strävt och fruktigt. Av någon anledning kom jag att tänka på grekisk Retsina. Det finns i Systembolagets beställningssortiment för 299 kronor. De har även rödvin på burk, Grapeskin Georgian Red Wine. Det var rätt gott, passar bra att ta med på en picknick. Det finns i beställningssortimentet, 250 ml., för 59 kr., Artikelnummer 75801.

Jag lyckades få prova ett ukrainskt vin, Tintarella Brut, som var ett väldigt torrt mousserande vin. Det finns i beställningssortimentet för 139 kr.

GustaVinos monter som hade goda italienska viner. Foto: Olav holten / pp-press
GustaVinos monter som hade goda italienska viner. Foto: Olav holten / pp-press
Förutom vin kunde man även prova ett alkoholfritt öl på mässan. Tomorrow är ett riktigt gott alkoholfritt öl som är ofiltrerat och torrhumlat. Det serveras på flera restauranger.
Första dagen på mässan korades årets glassmästare i Glass-SM som gick av stapeln för sjunde gången. Årets vinnare blev Snickaretorpets Vedugn & Butik. Det är ett litet ställe mellan Skövde och Skara som serverar glass och pizza vissa lördagar när vädret är tillräckligt bra under högsäsong. Så om du vill äta vad som blivit utnämnt till Sveriges bästa glass så får du befinna dig i trakten av Eggby någon solig lördag under sommaren. Glassmaskinstillverkaren Panea bjöd på glass på lönnsirap i sin monter, det var riktigt gott.
Förutom vin, öl och glass så fanns det en del andra intressanta produkter, bland annat tångsalt. Det säljs av businessbyheart.se, ska visst vara gott till fisk eller att strö över en knäckebrödsmacka. På tal om havet så visade ”Nothing fishy” upp sin veganska fisk. Det såg ut som panerad fisk men var gjort av vete och rapsolja och var smaksatt så att det skulle smaka som fisk. De kommer väldigt nära, smaken är helt okej.
Förutom vegetariskt och vegansk kommer vi säkert att få äta insekter i framtiden. ”Moderna klassiker” bjöd på en chipotle gjord av soltorkad tomat och syrsor. Det är 31% syrsor, och förutom det är det dessutom shiitake-svamp. Det blir en god smak, mycket umami. Samma företag bjöd också på en juice gjord på omogna paradisäpplen. Den kan rekommenderas.
”Free Grape Society” fyller en viktig funktion i näringslivskedjan på ett annat sätt än att producera livsmedel. Om en restaurang vill servera vin från en viss vingård som inte finns på Systembolaget kan de visserligen göra en privatimport, men det kräver väldigt mycket pappersarbete som stjäl tid från krögarens egentliga arbete. Det är där ”Free Grape Society” kommer in. De sköter allt krångligt pappersarbete och det spelar ingen roll för dem om det är en stor eller liten gård, kostnaden per flaska blir den samma.