Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Historiska räntegapet avslöjar: Så blir din boränta närmaste åren

Med hjälp av statistik från landets främsta prognosmakare och den historiska räntespreaden, har jämförelsetjänsten Zmarta räknat ut vilken bolåneränta hushållen bör räkna med framöver. Slår prognosen in innebär det besparingar på tiotusentals kronor för många hårt prövade hushåll.

Den 8 maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången sedan 2016. Det är positiva nyheter för miljontals bolånetagare. Frågan alla hushåll ställer sig nu är: Hur mycket kommer boräntorna att falla de närmaste åren? För att få svar har Zmarta undersökt sambandet mellan styrräntan och bankernas bolåneräntor (räntespreaden) ända tillbaka till 2005. Statistiken har därefter vägts samman med förväntningarna på styrräntan under 2024 och 2025 från åtta av landets främsta prognosmakare*.

Bolåneräntan under 4 procent redan i år

Tar vi hänsyn till det historiska sambandet mellan styrräntan och bolåneräntan bör snitträntan för ett bolån ligga på cirka 3,95 procent vid slutet av året, jämfört med cirka 4,8 procent idag. För ett hushåll med ett bolån på 2 miljoner kronor skulle detta innebära minskade kostnader på 17 000 kronor om året, före ränteavdrag. Under 2025 förväntas styrräntan sänkas ytterligare tre gånger. Samtidigt spås räntegapet öka. Boräntan tros därför hamna runt 3,70 procent. Det skulle sänka kostnaderna med 22 000 kronor för samma hushåll.

– Det är förstås ett glädjebesked för många hårt prövade hushåll. Tyvärr tror vi att bankerna försöker öka sina marginaler igen vilket gör att många blir snuvade på en del av Riksbankens räntesänkningar. Det blir därför ännu viktigare att jämföra räntor och utmana sin bank, säger Ola Söderlind på Zmarta.

Så påverkas dina bolån:

Styrränta Bolåneränta Minskad räntekostnad per år, 2 Mkr bolån Minskad räntekostnad per år, 4 Mkr bolån
Maj 2024 3,75 % 4,82 %
Dec 2024 3,12 % 3,94 % -17 600 kr -35 200 kr
Dec 2025 2,32 % 3,68 % -22 800 kr -45 600 kr

Om prognosen
Zmarta har tagit fram en prognos för boräntans utveckling, baserad på åtta prognosmakares* prognoser för styrräntan samt den historiska räntespreaden. Räntespreaden är skillnaden mellan styrräntan och den ränta som kunderna betalar för sina lån. Prognosen gäller för boräntor med 3-månaders bindningstid (rörligt).

* Riksbanken, Regeringen, Konjunkturinstitutet, Ekonomistyrningsverket, Handelns Utredningsinstitut, Nordea, Swedbank, Danske Bank

Källa: Zmarta

Foto: Zmarta