Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska ikoner: Symbolerna och platserna som definierar Sverige

Forsbergs Fritidscenter, specialiserade på husbilar och husvagnar, har i samarbete med Kantar Sifo låtit rösta fram de platser och symboler som kännetecknar Sverige bäst. Resultaten visar en blandning av historiska byggnader, storslagen natur och kulturella skatter.

Över 1 000 svenskar mellan 18 och 79 år deltog. I topp finner vi IKEA-varuhusen, Stockholms slott och Gamla stan, samt Dalarna och Siljan. Striden om förstaplatsen var hård, men IKEA tog hem det tack vare den yngsta åldersgruppen, 18-29 år, där mer än var tredje valde att lägga sin röst på IKEA. Tvärtom var det för Dalarna och Siljan som hämtade klart flest röster från den äldsta åldersgruppen, 65-79 år.

På topp-10 hittar vi även svenska fjällen, Stockholms skärgård, Dalahästen i Nusnäs, Stockholms stadshus, Vasamuseet i Stockholm, Ishotellet i Jukkasjärvi och Göta kanal.

– Genom denna lista vill vi inspirera både svenskar och turister att fortsätta utforska och upptäcka vårt vackra land. Sverige har så otroligt mycket att erbjuda, från de historiska landmärkena i huvudstaden till fjällandskapets oöverträffade skönhet, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Förutom vissa åldersskillnader går även lokalpatriotiska inslag att finna. Det vi har nära oss är vi så klart extra stolta över, poängterar Jonas Karlsson. Detta mönster är särskilt tydligt utanför storstäderna. Till exempel rankar de som bor i Norra Mellansverige Dalarna och Siljan som nummer ett. Även i Mellersta och Övre Norrland har man sina egna favoriter. Här är det inte överraskande den svenska fjällen som rankas högst, följt av Höga kusten-området, som återfinns först på trettonde plats på Sverigelistan.

– Varje plats på listan har en unik historia och betydelse för det svenska folket. Sedan har vi så klart våra egna preferenser, med olika smak och förkärlek för olika delar av vårt land. Det är detta som gör vårt kulturarv så rikt och mångfacetterat, säger Jonas Karlsson.

Listan:

 1. IKEA-varuhusen
 2. Stockholms slott och Gamla stan
 3. Dalarna och Siljan
 4. Svenska fjällen
 5. Stockholms skärgård
 6. Dalahästen i Nusnäs
 7. Stockholms stadshus
 8. Vasamuseet i Stockholm
 9. Ishotellet i Jukkasjärvi
 10. Göta kanal
 11. Göteborgs skärgård
 12. Skansen i Stockholm
 13. Höga kusten
 14. Gekås i Ullared
 15. Abisko Nationalpark
 16. Drottningholms slott
 17. Visby
 18. Liseberg i Göteborg
 19. Hälsingegårdarna
 20. Rosenbad och riksdagshuset i Stockholm

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Källa: Forsbergs Fritidscenter

Foto: Forsbergs Fritidscenter