Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Freeskilandslaget 2024/2025 – Wester ny förbundskapten och Harlaut tillbaka i landslaget

Nu står det klart vilka åkare som tar plats i freeskilandslaget säsongen 2024/2025 – en säsong där VM i St. Moritz/Engadin, Schweiz, hägrar och positionering inför OS i Milano/Cortina 2026 står på agendan.

Inför säsongen 2024/2025 står det svenska freeskilandslaget inför spännande förändringar. Med ny förbundskapten och en trupp på totalt nio starka åkare ser landslaget fram emot en framgångsrik säsong.

Henrik Harlaut återvänder till landslaget

Efter två års uppehåll från världscupen återvänder nu freeskistjärnan Henrik Harlaut till freeskilandslaget. Det var efter OS-bronset 2022 som Harlaut valde att pausa tävlandet för att utveckla sin skidåkning. Inför säsongen 2024/2025 är han nu tillbaka med ny energi och har siktet inställt på OS i Milano/Cortina 2026.

Förutom att Henrik Harlaut är tillbaka består A-landslaget av ytterligare två rutinerade åkare – Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder – som alla har chansen att slåss om pallplatser under säsongen.

A-landslaget 2024/2025

Henrik Harlaut, Åre SLK
Jesper Tjäder, Östersund Frösö SLK
Oliwer Magnusson, Östersund Frösö SLK

Till kommande säsong består U-landslaget av sex starka åkare med rutin från både världscup, VM och Europacup. Två nya namn – Erik Jonsson och Tova Stål – tar plats i laget efter imponerande prestationer den gångna säsongen, inte minst under SM där de båda tog hem guld i slopestyle. De två nya tillskotten får tillsammans med Martin Nordqvist och Axel Burmansson, som var en del av U-landslaget även förra säsongen, sällskap av Isak Davidsson och Oliver Movenius som förra vintern var en del av A-landslaget.

U-landslaget 2024/2025

Axel Burmansson, Sälens IF
Erik Jonsson, Sälens IF
Isak Davidsson, Bjursås IK
Martin Nordqvist, RISK
Oliver Movenius, RISK
Tova Stål, IFK Falun Alpin

Oscar Wester tar över rollen som förbundskapten

Efter sex framgångsrika år valde Niklas Eriksson i våras att lämna rollen som förbundskapten för freeskilandslaget. Nu står det klart att Oscar Wester, före detta landslagsåkare och senast projektledare för de nationella tävlingarna, blir ny förbundskapten. Oscar Westers erfarenheter, från båda sidorna av verksamheten, kommer vara värdefull för lagets utveckling och framfart.

– Det känns riktigt kul och motiverande att få jobba med det jag brinner för. Jag hoppas kunna ta nytta av all kunskap jag samlat på mig som tävlingsåkare och projektledare för de nationella tourerna. Jag vill passa på att tacka Niklas Eriksson för hans engagemang under alla dessa år, säger Oscar Wester.

I den nya rollen som förbundskapten kommer Oscar Wester få stöttning av Calle Sköld som kliver in i rollen som landslagskoordinator för både freeski- och snowboardlandslaget. Hans engagemang och erfarenhet som förbundskapten och tränare för snowboardlandslaget kommer vara en stor tillgång för båda landslagen.

– Med rutinerade åkare och ett nytt hungrigt ledarteam så känns den här uppställningen otroligt spännande. Vi siktar alltid uppåt och framåt och det ska bli väldigt roligt att följa freeskilandslaget i vinter, säger Stefan Karlsson, sportchef freeski.

Rekryteringen av Oscar Westers ersättare som projektledare för Swedish Slopestyle Tour (SST), Swedish Snowboard Series (SSS) och SM inleds inom kort.

Med nya starka ledare och talangfulla åkare ser landslaget fram emot att slåss om pallplatser och topplaceringar på såväl världscupen som Europacupen och inte minst vinterns stora mål, världsmästerskapen i St. Moritz/Engadin, Schweiz.

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Fr.v. övre raden: Axel Burmansson, Oliver Movenius och Isak Davidsson.
Fr.v. nedre raden: Martin Nordqvist, Erik Jonsson och Tova Stål. Foto: Daniel-Bernstål/Signe-Ericsson