Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rally-världsmästare gästar årets Sofiero Classic

För tredje året i rad fylls Sofieros slottspark med eleganta vrålåk, fart och fläkt i dagarna två. I år får det populära evenemanget Sofiero Classic celebert besök när VM-mästaren i rally, Stig Blomqvist, visar upp sin vinnarbil. Dessutom utökas de två dagarna med en utställning som tar besökaren genom svensk campings historia.

Årets Sofiero Classic har ett gediget program som passar hela familjen. Utöver unika fordon och föreläsningar utlovar vi allt från tävlingar och uppvisningar till guidade turer, god mat och härlig musik. Och så firas Rolls-Royces 120-års jubileum med möjlighet att titta närmare på flera olika modeller.

På lördagen står elegans och klenoder från förr på schemat med lyxåk som Rolls-Royce och Bentley. Framför slottet avgörs Concours d’Elegance, en tävling för utvalda ekipage med extra hög klass. På söndagen utökas programmet med ett lite sportigare innehåll med tävlingsbilar.

-Jag tycker det är så fantastiskt att vi fått till en sådan bredd på årets Sofiero Classic. Från Rolls-Royce 120 år till svenska VM-mästare i rally där Stig Blomqvist kommer vara med på plats, säger Matthias Bong, projektledare.

I parken kan besökarna utforska klassiska fordon, prata med utställare och kanske kika under huven. Under hela helgen är Helsingborgs brandkårsmuseum på plats för att visa upp sina fordon och ge möjlighet till barnen att åka brandbil.

Sofiero Classic – program 2024

Lördag 29 juni

Rolls-Royce – 120 år av lyx och unika upplevelser

Vi firar Rolls-Royce 120 år! ”Världens bästa” kallas denna vackra bil av en del. Framför slottet visas flera intressanta modeller, som Phantom och Silver Cloud.

Concours d’Elegance

Det här är en tävling för de riktigt fina bilarna! Kom och njut av en rad blänkande skönheter.

Söndag 30 juni

Stig Blomqvist – 40 år som rallystjärna

Vi firar Stig Blomqvist och hans 40-årsjubileum som världsmästare i rally. Vi visar också den svenske världsmästaren Björn Waldegårds Porsche 911.

Anders Rohdin – renoveringsmästare med öga för Rolls-Royce och Bentley

Anders Rohdin är bilmekanikern som specialiserat sig på att renovera och putsa upp ”gamla pärlor” till sin forna glans. Kom och hör hur! Det finns möjlighet att ställa frågor.

Lördag och söndag 29–30 juni

Camping genom tiden – En resa från 1938 års semesterlag till dagens Vanlife-rörelse

Följ med genom campingens historia och njut av utställande ekipage från olika tidsepoker.

Glenn Billqvist – Il Drago Rugente (Den rytande draken)

Glenn Billqvist en av Sveriges främsta bilbyggare. Här får du uppleva hans ”Den rytande draken”, Il Drago Rugente, vars motor satt ursprungligen i ett italienskt bombplan!

Kristian Haagen – Klockans betydelse inom bilvärlden

Kristian Haagen är en ikon inom klockvärlden. Under Classic berättar han om klockans betydelse inom bilvärlden, lördagens och söndagens föredrag har olika teman.

Helsingborgs brandkårsmuseum

Träffa Helsingborgs brandkårsmuseum och kika på bilarna. Barnen får möjlighet att åka brandbil. Åkturen kostar 60 kronor för en vuxen och max 2 barn.

Classic barnaktiviteter för de mindre barnen

Kom till Barnens Sofiero! Vid lekstugorna kan du pyssla och bygga din egen bil. Passa på att köra i kapp med dina kompisar eller varför inte mamma och pappa.

Classic tipsrundor

Lördag: Vad vet du om Rolls-Royce? Testa dina kunskaper i vår tipsrunda!

Söndag: Prova dina kunskaper i racingens historia i vår tipsrunda!

Utställda fordon

Ett spännande urval av utställda fordon presenteras. Här syns modeller som Bugatti T-57, Alfa Romeo 6c, Talbot Darraco och Aston Martin DB 6, men även ovanligheter som Ferry Renault (som byggdes för att köra Le Mans 1955), Arnolt Bristol i tävlingsutförande, Chevrolet Camaro – V8 Thundercar och Reynard Formel 3. Man kan också kika på häftiga motorcyklar som Norton modell 18 från 1936, Nimbus modell c från 1935, Royal Enfield 750 Interceptor med flera.

Med reservation för ändringar.

Källa: Sofiero

Bild: Sofiero Classic 2024. Foto: Mattias Berglund