Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

På sommargågatan i Västerås kan du se hela världen från ovan

Fotoutställningen ”The Overview” har gjort succé i hela världen. Nu har utställningen uppdaterats med nya bilder och texter specifikt för Västerås. Till slutet av september kan du uppleva den gratis, först på sommargågatan på Vasagatan och senare på Stora torget.

The Overview är ett projekt som startades på Instagram av Benjamin Grant från USA. Syftet är att med hjälp av satellit- och flygbilder visa hur mänsklig aktivitet och naturkrafter formar vår jord. Detta perspektiv ger en kraftfull blick på planeten där vi bor och den civilisation vi skapar. Vi får möjlighet att reflektera över vattnets betydelse för olika typer av platser. Inspireras av hur människan hittat innovativa och hållbara lösningar för att leva vid vatten utan att lämna ett negativt avtryck – och lära av när vi inte lyckats med det.

En utställning om människans avtryck på vår planet och vår relation till vatten sett från rymden.

Vattnet har alltid varit en central resurs för mänskligheten. Genom historien har det fungerat som en livsnödvändighet, avgörande för överlevnad, jordbruk och industriell utveckling. Civilisationer har vuxit upp kring floder och vattendrag, och tillgång till rent vatten har varit avgörande för folkhälsan.

Idag, i en tid präglad av urbanisering och teknologisk utveckling, fortsätter vattnet att spela en kritisk roll. Det är en nyckelkomponent i många industrier, från jordbruk till tillverkning och energiproduktion. Dessutom är det en oumbärlig resurs för att säkerställa matförsörjning och ekosystemens hälsa.

Framåt, kommer utmaningar som klimatförändringar och ökad befolkning att sätta ökad press på våra vattenresurser. Hållbar vattenhantering blir alltmer viktig för att säkerställa att alla har tillgång till rent vatten och för att skydda ekosystemen som vi är beroende av. Vattnets betydelse som en grundläggande byggsten för mänsklig utveckling och välbefinnande kan inte överskattas, och det är avgörande att vi hanterar det med omsorg och respekt för att säkerställa en hållbar framtid för kommande generationer.

The Overview är en vandringsutställning om människans avtryck på vår jord. Spektakulära högupplösta fotografier tagna på en höjd av 600-800km. Utställningen handlar om vikten av att sätta saker i ett större perspektiv för att bättre förstå att vi alla är del av en fungerande värld och vårt enda hem – jorden.

The Overview är en utställning om vilka avtryck vi människor skapar på vår jord. Vårt enda hem.

Källa: Västerås stad

Foto: Per Olsson