Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lyckad premiäruppskjutning av Ariane 6: ”Stor framgång för GKN och hela Europa”

Premiäruppskjutningen av Europas nya rymdraket Ariane 6 genomfördes framgångsrikt igår, 9 juli från Franska Guyana. Den 63 meter höga raketen består bland annat av motorturbiner och munstycke konstruerade och tillverkade av GKN Aerospace i Trollhättan.

– Det är med stor glädje vi konstaterar att gårdagens uppskjutning gick enligt plan, med endast en mindre avvikelse. Projektet är ett stort steg framåt för Arianeprogrammet och hela Europas oberoende access till rymden, säger Karin Johansson, affärsenhetschef Rymd på GKN Aerospace Sweden.

Ariane 6 sköts upp från Europas rymdbas i Franska Guyana igår, klockan 21.00 svensk tid. Premiäruppskjutningen är starten för Europas nya generation av stora raketer på den globala marknaden och ett 30-tal uppskjutningar är redan kontrakterade av ArianeSpace som står för uppskjutningarna.

– Vi delar denna glädje med alla våra kollegor inom GKN Aerospace som jobbat i många år med projektet, och med våra kollegor i de 13 europeiska länder som samarbetar kring Ariane 6. Nu räknar vi med en snabb upptrappning av produktionstakten.

GKN Aerospace har varit involverat i ESA:s Arianeprogram sedan mitten av 70-talet och har under åren fått både konstruktions- och tillverkningsansvar för delsystem i motorerna. I Ariane 6 har GKN fått utökat ansvar och levererar, utöver munstycke och turbiner till huvudmotorn, även turbiner till överstegsmotorn.

– Sveriges delaktighet i Arianeprogrammet garanterar inflytande över den europeiska infrastrukturen i rymden, och Ariane 6 kommer vara en viktig bas för GKN rymdverksamhet i många år framåt, säger Karin Johansson, affärsenhetschef på GKN Aerospace Sweden.

Raketens last bestod bland annat av flera satelliter och experiment från rymdmyndigheter, företag, forskningsinstitut och universitet.

Källa: GKN Aerospace

Foto: GKN Aerospace