SLU och Sparbanken Skåne grundar gemensamt ett forsknings- och utbildningscentrum för primärproduktion vid SLU i Alnarp. I fokus står omställningen till mer hållbara produktionsprocesser inom jordbruk och trädgårdsnäring i det första ledet av livsmedelskedjan. Redan till årsskiftet ska verksamheten vara i gång med en ny centrumledare på plats som engagerar forskare, doktorander, studenter och yrkesverksamma inom primärproduktionen i centrat.
Jordbruket försörjer oss med mat och ger även livsnödvändiga bidrag till ekosystemet. Samtidigt medför produktionen utsläpp av växthusgaser och branschen utmanas tydligt av klimatförändringarna som påverkar produktionsförutsättningarna. Allt fler röster höjs också för att landet ska bli mer självförsörjande på livsmedel, inte minst som en del av beredskapen, samtidigt som konkurrensen om markanvändningen ökar. Allt detta gör behovet av kunskap och innovation i jordbruks- och trädgårdssektorn till en viktig samhällsfråga.
– Svensk primärproduktion står inför stora förändringar. Jordbruket präglas idag av många små företag, generationsskiften, låg lönsamhet och utmaningar kring ny teknik. Samtidigt är vi mitt inne i en klimatomställning som kräver både nytänkande och innovation, säger Håkan Schroeder, vicedekan vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenkap (LTV) vid SLU i Alnarp.
Skåne är en central region för Sveriges primärproduktion och är därmed också avgörande för landets livsmedelsförsörjning. Den nya centrumbildningen – som får namnet SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion – skall stärka den skånska primärproduktionen genom kunskap, ny teknik, utvecklat företagande och ökad samverkan mellan akademi, näringsliv och det offentliga.
– Forskning och innovation i samverkan med branschens aktörer är nödvändigt för att kunna utveckla den svenska primärproduktionen. Det nya forskningscentrat möjliggör en ordentlig förflyttning där ny kunskap och ny teknik kan tillgängliggöras för fler. Satsningen blir viktig för primärproduktionen i hela Sverige, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten.
Centrumbildningen får en budget på 50 miljoner kronor för de första fem åren. Inriktningen är att verka för en mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället. Till satsningen knyts ett flertal forskare, en handfull nya doktorander och en biträdande lektor med kompetens inom ny teknik. Just tekniken får allt större betydelse för en hållbar matproduktion, till exempel nya möjligheter genom digitalisering, övervakningsteknik och AI som kan användas för ökad automatisering och precision i produktionen. Detta är något som sin tur kan minska miljöbelastningen, säkerställa produktkvalitet och öka hushållningen med resurser.
En näringslivsanknuten forskarskola blir också ett av sätten att få forskning och praktik att mötas. Ambitionen är att ytterligare rusta studenter och doktorander med hos näringslivet efterfrågad kunskap om hållbara affärer och problemlösning där processer, system och resursanvändning optimeras.
– Framtiden kommer att ställa nya krav på interaktionen mellan akademi och näringsliv. Kunskap om hållbara arbetsformer och praktiska modeller för detta behöver spridas mellan forskning och företag och även mellan olika branscher. Som bank befinner vi oss mitt i det samhällsekonomiska kretsloppet och det är avgörande att också vi är engagerade i utvecklingen, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.
Under hösten kommer centrat att invigas och en permanent centrumledare att rekryteras. Planen är att verksamheten ska vara i full gång inför vårterminen 2025.
Källa: SLU
Foto: Aneth David (SLU)