Trots att Sverige ses som ett av världens mest jämställda länder, går utvecklingen för kvinnligt entreprenörskap fortfarande långsamt. Enligt den senaste rapporten från Global Entrepreneurship Monitor (GEM) skulle det, om nuvarande trend fortsätter, dröja till år 2100 innan vi når en jämn könsfördelning mellan kvinnliga och manliga entreprenörer. Frida Treschow, grundare av Treschow & Partner, understryker behovet av att förbättra förutsättningarna för kvinnor att våga och kunna satsa på entreprenörskap, för att stärka Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft.
Kvinnligt entreprenörskap – en nyckelfaktor för tillväxt
Kvinnor som driver företag bidrar till ökad innovation, mångfald och långsiktig hållbarhet. Trots detta visar GEM rapport att andelen kvinnliga entreprenörer i Sverige fortfarande är betydligt lägre än män. Även om det finns en långsam ökning, visar statistiken att det kommer ta över 70 år innan vi når en jämn könsfördelning. Utan tillgång till rätt resurser och nätverk, och med ett kapitalflöde som fortfarande missgynnar kvinnor, riskerar vi att missa en enorm potential som kan driva Sveriges tillväxt framåt.
Kapitaltillgång – den största barriären
En av de största utmaningarna kvinnliga entreprenörer möter är tillgång till kapital. Trots regeringens försök att främja kvinnligt företagande, är det betydligt svårare för kvinnor att få tillgång till de finansiella resurser och nätverk som krävs för att deras företag ska växa. Enligt OECD:s rapport om entreprenörskap finns det fortfarande strukturella hinder som gör det svårare för kvinnor att ta steget fullt ut. För att fler kvinnor ska våga starta och expandera sina företag, behövs förändringar i både regler och stödprogram.
Lösningar – hur vi kan bana vägen framåt
För att accelerera utvecklingen krävs fler riktade åtgärder, som mentorprogram och ökat stöd för nätverk, vilket ger kvinnor tillgång till nödvändiga resurser och självförtroendet att våga satsa på sina företag. Vi behöver också förbättra utbildningen kring entreprenörskap och skapa en starkare infrastruktur för kvinnor att utvecklas inom näringslivet. Kapitalfonder som riktar sig specifikt till kvinnliga entreprenörer skulle vara ett viktigt steg i rätt riktning.
Avslutning
Sverige har en enorm potential att bli en ledande nation inom entreprenörskap, men vi kan inte vänta till 2100 för att uppnå jämställdhet inom företagandet. Genom att investera i kvinnors företagande idag, med rätt stödstrukturer och resurser, kan vi inte bara säkra Sveriges framtida tillväxt utan också skapa fler framgångsrika kvinnliga entreprenörer, säger Frida Treschow, grundare av Treschow & Partner, advokat och entreprenör med snart 15 års erfarenhet inom juridik och fem år som egenföretagare.