Ett pilotprojekt i Region Skåne ger cancerpatienter möjlighet att träna tillsammans. Anna Levin är en av dem som fått recept på fysisk aktivitet inom ramen för sin cancerrehabilitering. Hon hittade tillbaka till sin kropp och självkänsla, och dessutom en ovärderlig gemenskap.
När Anna Levins lungsäckscancer kom tillbaka år 2022 fanns något som inte hade funnits första gången hon blev sjuk: möjligheten att få träning på recept inom ramen för cancerrehabiliteringen i Helsingborg. Det kallas för ”FaR riktad mot cancer”, fysisk aktivitet på recept för sjukdomsdrabbade, och är något som testas på liten skala inom Region Skåne.
Evidensen är stark. Träning före, under och efter behandling för cancer ger ökad livskvalitet, minskad stress och minskad nedstämdhet. Det kan också minska behandlingsbiverkningar som ledvärk, illamående och fatigue.
– För mig har det varit livsomvälvande att komma till den här gruppen. Helt plötsligt kunde jag ta ut mig igen, ge järnet. Jag går in i någon slags zon och kör så det ryker. Det är som att kroppen har vaknat till liv. Jag har fått tillbaka min struktur i kroppen, musklerna har tittat fram och jag börjar känna igen mig själv, säger Anna Levin.
Konceptet finns på flera anläggningar i Skåne, där ledare fått utbildning av fysioterapeuter i specialistvården för att kunna förstå sjukdomsbilden och anpassa träningen.
– Vi vill erbjuda träning som behandling och förebyggande av sjukdom. Målet är att personen ska komma ur sjukdomsbubblan, hitta en gemenskap och känna sig trygg i friskvårdsmiljön för att sen kunna fortsätta träna på lång sikt. Vår förhoppning är att riktat FaR ska kunna erbjudas även till andra sjukdomsdrabbade grupper, att vi kan bygga fler bryggor mellan sjukvård och friskvård, säger Linnea Nyberg som är fysioterapeut i Region Skåne och som varit med och utvecklat riktat FaR.
Alla FaR-aktiviteter samlade på ett ställe
Region Skåne har från och med 4 november 2024 en digital aktivitetskatalog där den som fått fysiskt aktivitet på recept hittar vilka aktiviteter som erbjuds i Skåne. Förhoppningen är att det ska vara lättare hitta en passande aktivitet genom att samla aktivitetsarrangörerna på ett ställe. Syftet med aktivitetskatalogen är att stödja och underlätta för både patienter och förskrivare vid genomförandet av fysisk aktivitet på recept.
Källa: Region Skåne
Foto: Region Skåne