Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folksam och Unizon tänder hjärta för att uppmärksamma våld mot kvinnor

Svartsjuka, kontroll, psykisk terror, hot, slag och mord. Våld mot kvinnor pågår bakom stängda dörrar, dygnet runt, året om. Idag, på Orange Day, uppmärksammar Folksam frågan tillsammans med Unizon.

Idag, den 25:e november tänder Folksam tillsammans med Unizon ett orange hjärta på fasaden till Folksams huvudkontor på Södermalm i Stockholm. Detta görs för att uppmärksamma Orange Day, den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Mäns våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser.

Unizon föreläser för Folksams anställda

Folksams medarbetare möter dagligen människor som utsatts för olika övergrepp. För att ytterligare belysa ämnet och ge Folksams anställda verktyg att förstå och motverka mäns våld mot kvinnor, kommer man erbjuda cirka 3500 medarbetare en föreläsning med Unizons ordförande Olga Persson. Olga är en av landets ledande experter och ledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Unizon är Sveriges största stödorganisation för våldsutsatta kvinnor, och samlar 150 medlemsorganisationer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. 2023 hade jourerna över 200 000 stödsamtal, det innebär ett stödsamtal var tredje minut.

Föreläsningen kommer att fokusera på de olika aspekterna av mäns våld mot kvinnor, inklusive psykiskt, fysiskt, sexuellt och ekonomiskt våld. Den kommer också att belysa de strukturella och samhälleliga faktorer som bidrar till våldet, samt ge konkreta exempel på hur företag och individer kan bidra till att förebygga och motverka detta våld.

– Våld mot kvinnor är något som berör oss alla, och vi har alla ett ansvar att agera, vi hoppas att vårt initiativ kan inspirera andra att ta ställning och bidra till en positiv förändring. Vi var det första försäkringsbolaget att inkludera skydd mot våld i nära relation, men vi vill göra mer. Genom att utbilda våra medarbetare kan vi skapa en tryggare arbetsmiljö, bättre förståelse för de kunder som vi möter som drabbas och bidra till ett samhälle där våld mot kvinnor inte tolereras, säger Jens Wikström, chef Affärsområde Sak på Folksam.

Föreläsningen är en del i Folksams arbete för att uppmärksamma frågan och hjälpa de som utsätts. Folksam kommer även att förbättra sina villkor i hemförsäkringen så att det från årsskiftet räcker med ett intyg från en jour eller skyddat boende för att få ersättning om man behöver lämna en våldsam relation akut. Under året har Folksam även lyft frågan om skydd mot våld i hemmet vid en social dialog som anordnades av AMICE där Folksam uppmanade fler europeiska försäkringsbolag att införa liknande skydd som det Folksam erbjuder sina kunder.

– Att stora företag och arbetsgivare tar ansvar och på olika sätt bidrar till att kvinnor och barn får leva fria från mäns våld är viktigt. Fler och fler ser det som en viktig del i sitt sociala hållbarhetsarbete, och som viktigt för att vara en attraktiv arbetsgivare. Genom att synliggöra problemet och utbilda sina anställda gör företag som Folksam stor skillnad – för om vi ska förändra machoattityder, porrkultur och stoppa mäns våld behöver vi göra det tillsammans, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon.

Källa: Folksam

Foto: Zquid