Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stark svensk ekonomi i särklass

Foto: Wikimedia

Sveriges ekonomi varvar upp och närmar sig snabbt ett normalt konjunkturläge. Resursutnyttjandet stiger och arbetslösheten viker tydligt nedåt. Den höga tillväxten avtar nästa år för att åter accelerera 2012, enligt Nordeas konjunkturrapport.

”Världsekonomin är på väg in i en fas med långsammare tillväxt, men det betyder inte att vi står inför en ny internationell recession. Den globala tillväxten är bärkraftig trots den svagare utvecklingen i bland annat USA”, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Även svensk ekonomi påverkas av en lugnare global återhämtning. Men tack vare gynnsamma inhemska förhållanden kan tillväxten ändå upprätthållas på en god nivå också nästa år.

Tillväxten i den svenska ekonomin breddas och såväl exporten som investeringarna bidrar mer tydligt kommande år. Samtidigt förblir hushållens konsumtion en viktig tillväxtmotor. Ytterligare skattelättnader i kombination med ett bättre läge på arbetsmarknaden stärker hushållens ekonomi.

”Bristen på arbetskraft har redan börjat öka, vilket kan vara ett tecken på att nivån på den strukturella arbetslösheten stigit. Den starkare arbetsmarknaden bidrar till att löneökningarna i den kommande avtalsrörelsen blir klart högre än i den förra ”, säger Annika Winsth.

Högre resursutnyttjande samt stigande råvarupriser får Riksbanken att höja reporäntan till 1,25 procent vid årsskiftet, för att sedan slå av på takten och nå 2,00 procent vid slutet av 2011.

”Riskerna i prognosen är i första hand globala. För svensk del kan en oklar parlamentarisk situation efter riksdagsvalet kortsiktigt påverka stämningsläget på finansmarknaderna negativt”, säger Annika Winsth.

Sverige, nyckeltal 2009 2010 2011

2012

BNP-förändring, % -5,1 4,2 2,8

3,1

Arbetslöshet, % av arbetskraften 8,3

8,4

7,7

7,1

Inflation, KPI årssnitt % -0,3 1,1 2,0

2,9

Offentligt finansiellt sparande, % av BNP -1,0 0,0 0,5

1,1

Källa: Nordea