Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska gränsgångare vinnare på skandinavisk arbetsmarknad

Gränsövergång på Öresundsbron Foto: Wikimedia

Svenska gränsgångare* (personer som bor ett land, men jobbar i ett annat) är vinnare, medan danska och norska gränsgångare vinner få fördelar med att arbeta i Sverige. Det visar en jämförelse av de försäkringsförmåner som är kopplade till arbetet och som presenteras i en ny rapport från Folksam.

Norge och Danmark är Sveriges är största arbetsgivare. Omkring 80 000 svenskar arbetar i Norge och 33 000 i Danmark. En stor del av dessa människor pendlar dagligen till sina arbeten i grannlandet. Antalet danska och norska gränsgångare i Sverige är betydligt färre, uppskattningsvis färre än 10 000 personer.

Folksam har i rapporten ”Vår trygghet i Skandinavien” granskat skillnaderna mellan Sverige, Danmark och Norge vad gäller socialförsäkringar och andra försäkringar som är kopplade till arbetet? Vilken ersättning kan man räkna med vid sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet och föräldraledighet? Hur fungerar det med barnbidrag efterlevandestöd och pension i grannlandet?

Resultatet visa att fördelarna kraftigt överväger för svenskarna. Däremot kan inte våra grannfolk räkna med bättre försäkringsförmåner än vad som erbjuds i deras egna hemländer.

– Svenska gränsgångare är vinnare, medan danska och norska gränsgångare inte kan räkna med några större vinster på den gemensamma skandinaviska arbetsmarknaden om vi strikt tittar på försäkringsförmåner som är kopplade till arbetet. Som svensk får du ofta bättre lön och försäkringsvillkor i både Danmark och Norge, jämfört med i Sverige, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker hos Folksam.

Folksam har sammanställt en försäkringsguide som visar att svenska gränsgångare i Danmark och Norge får en högre ersättning vid sjukfrånvaro, föräldraledighet och ett högre barnbidrag än i Sverige. Föräldraledigheten har dock en kortare ersättningsperiod i de båda länder jämfört med den svenska motsvarigheten. På minuskontot kan också tillföras att man endast har rätt till en dag ledigt ifall barnet blir sjukt samt att efterlevandepension och barnpension saknas helt. Det enda minustecknet i Norge är att ersättningen vid långtidssjukskrivning är lägre jämfört med i Sverige.

– Som gränsgångare kan man enkelt komplettera sitt försäkringsskydd inom de områden där utlandsarbetet medför försämringar. Dels erbjuds ofta kollektivavtalade förmåner hos arbetsgivaren, dels har facken på båda sidor om riksgränsen förmånliga försäkrings- och sparprodukter att erbjuda som ökar tryggheten väsentligt, säger Håkan Svärdman.

Men det finns brister som man som gränsgångare själv inte rår på. Dessa rör framförallt ländernas försäkringssystem för a-kassa och pensioner. Det är brister som endast kan åtgärdas av regeringarna och arbetsmarknadens parter i Skandinavien.

– Ska Sverige kunna attrahera arbetskraft från våra grannländer måste vår arbetsmarknad erbjuda bättre villkor, säger Håkan Svärdman.

Källa: Folksam