Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Första hjälpen för alla: livsviktig kunskap

Gör Första hjälpen-utbildning tillgänglig för fler i världen och minska gapet mellan samhällen som är rika och förberedda på katastrofer och fattiga samhällen utan Första hjälpen-kunskap, uppmanar Röda Korset.

För att uppmärksamma Internationella Första hjälpen-dagen den 11 september kommer Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen ut med en uppdaterad version av rapporten ”First aid for a safer future”. Rapporten uppmanar regeringar och deras samarbetspartners att arbeta för att minska gapet mellan rika samhällen som är förberedda på katastrofer och de fattiga som saknar kunskapen.

I dag är över sju miljoner människor världen över utbildade i Första hjälpen, enligt den enkät som Federationen gjort. Det är 20 procent fler än 2006.

Trots att vissa länder har gjort förbättringar i att tillgängliggöra Första hjälpen-utbildningar, vill Federationen tydliggöra för världssamfundet vikten av kunskaper som kan rädda fler liv.

– Vi måste anstränga oss mer för att se till att den positiva utvecklingen når policydokumenten som kan göra Första hjälpen mer tillgängligt i världen. Rapporten visar att människor i både rika och fattiga länder behöver bli bättre på att vara förberedda för att ge Första hjälpen, säger Lilian Carleson, medicinsk rådgivare, Röda Korset.

I Turkiet, där 98 procent av de 50 000 människor som hittades levande efter jordbävningen i Marmara 1999 räddades av lokalbefolkningen istället för räddningsarbetare. Den här kunskapen har gjort att vissa länder, till exempel Ghana gör Första hjälpen-kunskap obligatorisk för de som vill skaffa ett körkort. Röda Korset i Ghana räknar med att bidra till att minska dagens dödstal på 1 800 människor varje år.

I Sverige utbildar Röda Korset omkring 60 000 personer i Första hjälpen varje år. För att sprida den livsviktiga kunskapen till ännu fler lanserade Röda Korset i juni i år en gratis Första hjälpen-applikation till iPhone och telefoner med Android som operativsystem. Applikationen instruerar med ljud och bild hur du bland annat ger hjärt- och lungräddning, hjälper en person som fått ett luftvägsstopp och ger vägledning till hur du tar hand om en person som visar tecken på en stroke.

– För oss är det viktigt att sprida Första hjälpen-kunskap till så många som möjligt. Rapporten visar att nästa gång kan det vara du som behöver kunskapen för att våga och kunna rädda liv, säger Lilian Carleson.

Källa: Röda Korset.