Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fina viner på Kungliga Borgen

Kungliga Borgen Foto: Joakim Holmberg

Tidningen ”Fine Wine” samlade ihop några vinhandlare på Kungliga Borgen för att presentera sina finaste viner. Ett ställe som heter Kungliga Borgen är väl då väldigt lämpligt. Det är en kunglig representationsbyggnad från 1818 som numera är festlokal. Det finns även ett café där.

Bland annat var StellanKramer där och presenterade ett underbart vin för 149kr. (Det var billigt i det här sammanhanget.), Undurraga Terroir Hunter Pinot Noir, art.nr. 94353. Smaken var en blandning av björnbär och hallon. Björnbären bidrog med kraft och fyllighet, som balanserades perfekt av lenheten och sötman hos hallonen. Det är ett perfekt sällskapsvin, men jag har svårt att tänka mig det till mat. På Systembolaget finns det bara tillfälligt och bara i tre butiker i hela landet, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det finns även som vitt, Undurraga Terroir Hunter Sauvignon Blanc, för 139kr. i lika begränsad upplaga, art.nr. 94329. Det hade en tydlig smak av fläder.

Undurraga Terroir Hunter Foto: Joakim Holmberg

Två bra, mer plånboksvänliga, viner, ett rött och ett vitt, är Picos från Portugal och Arthur Metz Gewurtztraminer från Alsace, Frankrike för 88 respektive 89kr. Alsace-viner brukar vara bra men dyra. Det här är ett prisvärt alternativ. Det är ett rätt sött vin som passar bra till stark asiatisk mat. Picos är ett fylligt vin som passar till kötträtter.

Det är inte ofta man får tillfälle att dricka ett tusen-kronors-vin, men det fick jag tillfälle till på den här mini-mässan. Det var en tillfällig lansering från Rioja, Cirsion 2006 från den relativt nya producenten Bodegas Roda. I de System-butiker det finns, två i Stockholm, en i Göteborg och en i Malmö, går det på 1112kr., nedsatt från 1390kr. (Art.nr. 96340) Frågan är om något vin kan vara värt så mycket pengar, men det får väl var och en bedöma själv. Men det var ett intressant vin. Allra först smakade det inte speciellt mycket, men sedan kom en explosion av bärsmaker. Det gav en lång men aning sträv eftersmak. Ett annat vin från samma producent var Roda I Reserva 2005 för 399kr., art.nr. 73862. Det passar bra till en finare middag med kraftiga kötträtter. Jag provade också ett vin från Syd-Afrika som hette Estate Syrah 2007. Det var kraftigt och smakfullt på ett elegant vis. Beklagligtvis finns det inte på Systembolaget utan bara på ett fåtal restauranger, bl.a. F12 i Stockholm.

Foto: Joakim Holmberg

StellanKramer passade även på att marknadsföra en ny whisky som ska lanseras på Systembolaget första oktober, Speyburn Bradan Orach, en årgångslös single malt med sju-tio år gammal whisky. Den har klart havsinfluerad smak, mycket salt och tång, plus en aning mandel. Om man vill ha något sötare efter maten kan man till exempel ta Séve Fournier, en cognacslikör med smak av mandel och kola. Den påminner om whiskylikören Southern Comfort, fast sötare.

StellanKramers bord Foto: Joakim Holmberg