Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Snart dags för Earth Hour Show i Kungsträdgården

Kungsträdgården, Stockholm Foto: Wikimedia

På lördag 27 mars är det dags för Earth Hour. Mellan kl 20.30 och 21.30 pågår världens största klimatmanifestation i minst 120 länder när människor släcker ljuset under en timme. Världsnaturfonden WWF och Rix FM uppmärksammar Earth Hour med en stjärnspäckad show från kl 20.00 i Kungsträdgården i Stockholm. På scen uppträder bland annat Laleh, Darin, Andreas Johnson och Safura vars svenskskrivna låt är segertippad i Eurovision Song Contest.
– Förra året kom det flera tusen personer. Vi håller tummarna och hoppas på en lika bra uppslutning i år om vädergudarna är goda, säger Mariann Eriksson, kommunikationschef på WWF

Klockan 20.30 går nedräkningen till Earth Hour och därefter släcks scenen och Kungsträdgården. Eldkonstnärer gör entré och tänder facklor på scenen. Åtta proffscyklister från cykellandslaget intar scenen som med hjälp av specialbyggda cyklar trampar igång ett svagt scenljus. Bakom idén med pedalkraft står studenter från programmet Teknisk design på Chalmers i Göteborg.

– Otroligt kul att vi kan vara med och bidra, säger Tomas Grönkvist på Cykelförbundet som hoppas på mer aktiviteter nästa år.

Artister som medverkar är Safura från Azerbajdzjan, internationellt segertippad inför Eurovision Song Contest med sin svenskskrivna låt (bland andra Anders Bagge). Framträder gör också Darin, Andreas Johnson, Laleh, Broken Door och Velvet.

Samtidigt som det blir mörkt I Kungsträdgården släcks stora delar av Stockholm ned, bland annat ikonbyggnader som Globen, Hötorgsskraporna, obelisken på Sergels torg och kungliga Slottet.

Ute i landet pågår samtidigt över 80 olika Earth Hour-arrangemang i de 200 kommuner som just nu är anmälda till Earth Hour.

I Stockholm har konstnärskollektivet Candyland byggt en cykelhybrid. Denna ”Earth Hour-mobil” syns på olika platser i Stockholm dagarna före Earth Hour. Hybriden spelar musik med hjälp av solceller. Från Candylands ateljé (Gotlandsgatan 76) utgår på lördag kl 18 en kollektiv cykeltur för att hylla planeten. Alla är välkomna att delta med sina cyklar och uppmuntras att dekorera dem. Färden går från ateljén på Södermalm till Kungsträdgården och Earth Hour Show.

– En manifestation som lyckas involvera miljoner människor över hela världen är ett mycket speciellt fenomen i sig. Det väcker en ny sorts global medvetenhet och ett behov av att agera som inga politiska krafter kan blunda för, säger Alvaro Campo, konstnär på Candyland.

På plats i Kungsträdgården är även Tekniska museet. I WWFs och Tekniska museets tält är besökarna timmarna före släckning välkomna att göra egna smycken i en återvinningsverkstad. Här förvandlas gamla tangenter, reläer och lysdiodrar med enkla medel till snygga smycken. Eller varför inte fixa en tuff knapp av återanvända tidningar i knappmaskinen? Verkstaden är öppen från kl 17.30.

Siemens bidrar med den tekniska lösningen för att på ett miljövänligt sätt generera el till scenbelysningen. De har också ett tält på plats där en av de elgenererande cyklarna kan provas och genom det skänks pengar till WWFs trädplanteringsprojekt. Det finns också chans att vinna en cykel.

Källa: wwf