80 av Stockholms 5 000 poliser är piketpoliser. De jobbar i en särskild insatsstyrka som kallas in vid svåra situationer. Polismuseets nya utställning ”Piketen – både ord och handling” som invigs av länspolismästare Carin Götblad lördag 27 mars.
Piketen vid Stockholmspolisen är en av de mest mytomspunna verksamheterna inom polisen och många har starka föreställningar om vilka de är och vad de gör. En del tror att piketen är en polisbuss och att det är en piketpatrull som griper in, när det i själva verket är vanliga polispatruller som kommer till en brottsplats. Faktum är att piketpoliserna sällan syns. De vill ofta smälta in i omgivningen och jobbar i civila kläder och bilar.
”Piketen – både ord och handling” berättar genom ord och bild om piketens uppdrag och arbetsform. En del av arbetet ställer höga krav på god fysik och styrka men i en annan viktig del av arbetet – förhandling – är de viktigaste egenskaperna att vara en god lyssnare och att med ordens makt t ex kunna få farliga personer att ge upp frivilligt.
Minst fyra kvinnliga piketpoliser vid årets slut
Bland förhandlarna är hälften kvinnor, men antalet kvinnliga piketpoliser är noll. Det vill Stockholms länspolismästare Carin Götblad ändra på och hon har därför beslutat att innan 2010 är över ska minst fyra piketpoliser vara kvinnor.
– Jag vill inte ha enkönade arbetsplatser, säger Carin Götblad.
För att uppnå målet ska piketen bredda men inte sänka antagningskraven. Att få en ökad bredd är viktigt eftersom den grova organiserade brottsligheten blir allt mer avancerad och det krävs olika kompetenser för att bekämpa den.
”Piketen – både ord och handling” pågår till och med september.
Fotografierna i utställningen är tagna av Linda Forsell.
Källa: Polisen