Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finansinstituten fortsätter att spela med spararnas pengar

Foto: Susanne P Fernandes
Funderar du på att investera i optioner? Är detta verkligen en investering eller handlar det snarare om att ge dina sparpengar till en spelagent som sedan satsar pengar som vid ett roulettebord där du lätt kan mista allt?

Flera år efter bankkrisen som föranleddes av att risker i stort sett ignorerades verkar i Sverige idag flera sorters kapitalförvaltare som lever på att just spela med andras pengar genom att ignorera risker.

Det handlar i detta fall om vissa företag som ger rådgivning vid handel med optioner, alltså rätten att köpa eller sälja en viss tillgång till ett visst pris vid en utsatt tid. Handel med optioner innebär mycket höga risker och är extremt komplicerad och det är mycket få personer som egentligen kan lämna korrekt information till en kund kring satsningar i optioner. Det är med anledning av detta som vi sedan 2003 har lagstiftning i frågan, Lag om finansiell rådgivning till konsumenter.

I Lag om finansiell rådgivning till konsumenter uttrycks skyldigheter hos rådgivaren att ha en viss kompetens, att dokumentera all rådgivning och meddela kunden denna dokumentation skriftligen. Rådgivaren får inte rekommendera lösningar som inte är lämpliga med tanke på konsumentens behov och ekonomiska situation. I praktiken innebär detta att rådgivaren måste utgå ifrån kundens förkunskaper och ge tillräcklig information om riskerna. Om rådgivningen ger en konsument ekonomisk skada på grund av oaktsamhet kan konsumenten ha rätt till skadestånd. Denna lag är tvingande och kan inte avtalas bort.

Vad som pågår idag på de olika kapitalförvaltningsföretagen är att de ofta inte lever upp till dessa krav. De saknar korrekt kompetens för att ge rådgivning om optioner och de informerar heller inte kunderna om de egentliga riskerna. För att kringgå ansvar gömmer sig företagen bakom Marknadsföringslagen genom att hävda att vad de gör inte är rådgivning utan ska klassas som marknadsföring. Genom att göra detta kan rådgivarna hävda ansvarsfrihet gentemot kunden när denna mist delar av eller allt sitt sparkapital genom satsningar i optioner.

Vad man kan göra för att skydda sig som kund om man trots höga risker vill satsa på optioner är att se till att rådgivaren uppfyller kraven om skriftlig dokumentation av alla råd som förmedlats och att du får del av denna dokumentation, undersöka om företaget är godkänt av Finansinspektionen och att själv uttryckligen fråga om riskerna och huruvida de följer Lag om finansiell rådgivning till konsumenter.

Källa: Finansinspektionen