Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lena Nitz ny ordförande för Polisförbundet

Lena Nitz. Foto: Eva Stööp

På onsdagen valde Polisförbundet en ny ordförande: Lena Nitz, 43 år, från Stockholm. För första gången sedan starten 1903 leder en kvinna förbundet.

Lena Nitz valdes enhälligt av Polisförbundets högsta beslutande organ, representantskapet, som träffas i Göteborg den 27-30 september.
– Jag är hedrad över att få förtroendet att ta över efter Jan Karlsen som har drivit många viktiga frågor och flyttat fram positionerna för förbundet. Jag ser nu framför mig ett spännande uppdrag i en viktig tid av förändring för Polisen, säger hon.
Lena Nitz tillträder som polisernas fackliga företrädare i en tid som präglas av avtalsrörelsens förhandlingar. På det politiska planet väntas en omorganisation för Polisen – en nationell polismyndighet – att få efterverkningar för den fackliga organisationen.
– Vi står inför stora utmaningar som frågan om frågan om en nationell polismyndighet, den kompelxa brottsligheten men också stora möjligheter att bli ännu bättre med högskoleutbildning, ökad kompetens, mer anpassade arbetsvillkor med mera.
När Lena Nitz nu tar över som förbundsordförande efter Jan Karlsen, som lett förbundet sedan 1998, vill hon – vid sidan av yrkesfrågor – framförallt lyfta fram etiken och ledarskapet inom Polisen som viktiga frågor.
Lena Nitz ledaregenskaper var en avgörande faktor när valberedningen motiverade sitt förslag, liksom hennes erfarenhet från styrelsearbete inom Stockholms fotbollförbund. Bakgrunden som fotbollsspelare har också gjort Lena Nitz till en utpräglad lagspelare.
Lena Nitz har ett fackligt förflutet som förtroendevald och ombudsman, men kommer närmast från arbetsgivarsidan där hon sedan knappt ett år arbetat på sektionen för arbetsgivarfrågor på Polismyndigheten i Stockholms län.