Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norska Posten kompenseras i budget

Den norska regeringen vill stödja postutdelningen med 345 miljoner norska kronor. Årets norska budget innehåller också satsningar på kriminalvård, infrastruktur, högre utbildning och kultur.

Den norska regeringen sätter i sin statsbudget, som presenteras i dag, av 345 miljoner norska kronor för köp av icke lönsamma post- och banktjänster, skriver den fackliga tidningen Magasin Aktuell.

Den summan är en kompensation för de tjänster norska Posten ålagts att utföra inom ramen för sin koncession – tjänster som inte är företagsekonomiskt lönsamma. Beloppet ligger i linje med företagets egna beräkningar, säger det norska postfacket Postkoms ordförande till tidningen.

Den norska statsbudgeten innehåller också mer pengar till kriminalvården – 124 miljoner norska kronor – i syfte att utöka antalet platser.

Det görs också en satsning på järnvägen, där anslagen ökar med drygt 13 procent. Pengarna går till både drift och underhåll och till investeringar i nya spår.

Regeringen bygger också ut den högre utbildningen med 2 200 nya studieplatser.

Även anslagen till kultursektorn ökar kraftigt. Flera nationalscener får ökade anslag, liksom nationalbiblioteket och de statliga museerna.

Däremot leder omprioriteringar i den norska utrikesförvaltningen till att flera utländska ambassader läggs ned, skriver tidningen Aftenposten. Elfenbenskusten, Colombia, Östtimor, Slovenien och Nicaragua står på listan över beskickningar som försvinner. Däremot förstärks representationen i Brasilien, Ryssland, Indien, Indonesien och Kina.

Källa:St