Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stor värdeökning i utländska aktier och fonder

Utländska portföljinvesteringar uppgick vid utgången av 2009 till 2 958 miljarder kronor. Jämfört med föregående år motsvarar det en ökning på 407 miljarder kronor eller 16 procent. Uppgången beror främst på värdeökningar i aktier och fondandelar.

Portföljinvesteringar består av aktier, fondandelar och räntebärande värdepapper. Under 2009 ökade svenskarnas utländska portföljinvesteringar med 16 procent, vilket kan jämföras med föregående år då det istället minskade med 18 procent. Den främsta orsaken är ett ökat värde i svenskarnas aktie- och fondinnehav som steg med 31 procent under 2009. Denna ökning förklaras framförallt av den allmänna börsuppgången runt om i världen. Svenskars innehav i räntebärande värdepapper minskade istället marginellt vilket bland annat  beror på en stärkt kronkurs.

Innehav av fonder i Luxemburg ökade

Liksom tidigare år utgör USA, Luxemburg och Storbritannien de länder som svenskar placerar mest i. I dessa tre länder ökade placeringarna framförallt i Luxemburg, med 36 procent. Orsaken är främst ett ökat innehav i utländska fondandelar som är registrerade i landet.

Sektorn övriga finansinstitut som i första hand omfattas av försäkrings- och fondbolag utgör även detta år de största innehavarna av utländska portföljinvesteringar. Det är framförallt innehav av aktier och fondandelar som domineras av sektorn. Innehav av räntebärande värdepapper utgörs istället främst av banker och bostadsinstitut.

Under 2009 ökade även placeringarna i penningmarknadsinstrument utgivna av utländska stater. Vid utgången av 2009 utgjorde det svenska innehavet i dessa värdepapper 21 miljarder kronor, år 2008 var motsvarande belopp 9 miljarder kronor. Banker och bostadsinstitut var de största innehavarna då deras ägarandel uppgick till 67 procent.

Källa: SCB