Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Chai-time

Chai-dags på traditionellt indiskt vis Foto: Manmeet Singh
I Indien -med all den tradition, ceremonier, ritualer, vanor och konventioner som förknippas med den, är te a.k.a. Chai är den viktigaste och avgörande utgångspunkten för såväl läst som dygd. Det är ett land av te-holister. Den har utvecklats som arv från i elitkretsarnas bord till att bli gemene mans dryck.

Du behöver inte spendera stora summor på moms och serviceavgifter utan en stor Chai kan ofta hittas billigt på indiska gator med typiska landskapet snacks och känslan det ger är bortom jämförelse med majestätiska torn eller lugn och påkostade miljöer.

Vilken symbol för gästfrihet! Te är utan tvekan den mest intressanta av alla våra bordsdrycker. Den är mer nära förknippad med det sociala livet än någon annan dryck vi använder. En kopp te är inte bara en symbol för gästfrihet i Indien, utan också i det brittiska samväldet, Kina, Japan och Ryssland.

Med förhöjd ekonomisk levnadsstandard den senaste tiden och som ett av de snabbast växande länderna på världskartan, frestar Indien sina invånare att fortsätta förlita sig på sina trogna kopp jubel. Den levereras i varierande smaker och kryddor tillkommer för att höja dess njutningsvärde ännu mer. Specialte eller en typiskt indiskt kryddigt te är relativt tjockflytande, bryggs i ett överflöd av mjölk på gatan med stänk av kryddor som ingefära, kardemumma, kryddnejlika etc. Grunden är teblad eller tepulver eller en blandning av både och.

Indien är en av de största tillverkarna och konsumenterna av te i världen. Vid vägkanten är matställen och Chai-försäljare en vanlig syn på indiska vägar och gator. Det utgör var mans ödmjuka fest, erbjuder bra tillfällen till avbrott mitt på dagen eller avkoppling efter en hård dags arbete. Det är en livlina för Indiens utveckling som inte bara binder samhället utan också river de hinder som föreligger mellan folk av olika kast, religiös tillhörighet, ekonomisk status, bildning och grad av läskunnighet och urbaniseringsgrad. Chai bryter segregationen.

Reporter: Manmeet Singh