Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Södertörns tingsrätt meddelar dom i Helikoptermålet

Södertörns tingsrätt har idag dömt sju personer för inblandning i rånet mot G4S:s värdedepå i Västberga i Stockholm i september 2009. Åtalet har ogillats beträffande tre av de tilltalade.

Två personer har dömts för grovt rån till fängelse i vardera sju år. Fyra personer har dömts för medhjälp till grovt rån till fängelse mellan två och fem år. Slutligen har en person dömts för skyddande av brottsling till ett års fängelse.

Tingsrätten har beträffande en av gärningsmännen ansett det bevisat att han var inne i värdedepån, vilket han själv erkänt, och har beträffande den andre gärningsmannen ansett det bevisat att han flög helikoptern under rånet. Tingsrätten har dömt båda för grovt rån och bestämt att straffet för var och en av dem ska vara fängelse i sju år.

Av de fyra personerna som döms för medhjälp till grovt rån var en även åtalad för förberedelse till grovt rån men det åtalet ogillas. De fyra döms för att på olika sätt ha deltagit i planeringen av rånet. Tingsrätten har ansett att en av dem har medverkat i mindre mån och att längden på hans fängelsestraff kan stanna vid två år. Två av de övriga har dömts till fängelse i fem år, och en till fängelse i tre år.

Den person som tingsrätten har dömt till ett års fängelse för skyddande av brottsling var åtalad för medhjälp till rån genom att han skulle ha medverkat till att förmå helikopterpiloten att delta i rånet. Tingsrätten anser inte att detta är bevisat men har däremot bifallit åklagarens yrkande om att han ska dömas för skyddande av brottsling.

Åtalet mot tre av de åtalade har ogillats, tingsrätten har tidigare försatt dessa tre på fri fot.

I domen tar tingsrätten ställning även till begäran om skadestånd och övriga yrkanden.