Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Chihuahua favorithund bland ungdomar

Foto: Wikimedia.

Säg mig din ålder, så ska jag säga vilken hundras du har. Nej, riktigt så enkelt är det inte, men hundägarens ålder har stor betydelse för vilken hundras man väljer.

Ungdomar föredrar chihuahua och jack russell, 30-åringar väljer rottweiler, medan pudel och tax är pensionärernas favorit. Det visar en genomgång av de cirka 150 000 hundförsäkringar som tecknats hos Folksam.

Hundägarens ålder spelar en stor roll för vilken hundras man föredrar. Folksams statistik visar att bland ungdomar under 25 år är små hundar populärast – favoriterna är jack russell och chihuahua. Hundägare som är i 30-årsåldern föredrar rottweiler, medan 36-55-åringar väljer schäfer, golden retriever och labrador. I äldre medelåldern (56-64 år) ligger golden retriever på första plats, tätt följd av pudel. För pensionärer är pudel favoritrasen, med tax på en klar andra plats.

– Jag tror att det finns naturliga förklaringar till vilken hundras man föredrar. Min uppfattning är att trendkänsliga ungdomar i likhet med kändisar ofta väljer små hundraser som chihuahua. Rottweiler passar bra för aktiva 26-35-åringar, medan pensionärer uppskattar mindre hundar som inte kräver lika mycket motion. För dem som lever ett aktivt familjeliv är det naturligt att välja raser som schäfer, golden retriever och labrador, säger Ann Andersson, Marknadschef Djur, Folksam.

Topplistor – populäraste hundraser i olika åldersgrupper*

Ungdomar (under 25 år)
1. Jack russell
2. Chihuahua
3. Rottweiler

Unga vuxna (26-35 år)
1. Rottweiler
2. Jack russell
3. Labrador

Familjeliv (36-55 år)
1. Schäfer
2. Golden retriever
3. Labrador

Äldre medelålders (56-64 år)
1. Golden retriever
2. Pudel
3. Labrador

Pensionärer (över 65 år)
1. Pudel
2. Strävhårig tax
3. Labrador

– Oavsett vilken hundras man har är det viktigt med en hundförsäkring som gäller för både veterinärvård och liv. Veterinärkostnader kan bli en mycket kostsam utgift, men om hunden är rätt försäkrad behöver man inte ligga ute med pengar i onödan hos veterinären, säger Ann Andersson.

* Folksams hundförsäkring försäkrar cirka 150 000 hundar över hela Sverige. För fullständiga tabeller, se bilaga. I tabellerna redovisas inte blandras.